17 Μάιος 2016, 08:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2016, 09:00

10.000 δημόσιοι υπάλληλοι... τρέχουν να βγουν στη σύνταξη

  • 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι... τρέχουν να βγουν στη σύνταξη

Τρέχουν να προλάβουν το προηγούμενο καθεστώς συνταξιοδότησης οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μόνο τις τελευταίες 20 μέρες κατατέθηκαν περίπου 10.000 σχετικές αιτήσεις. Οι περισσότερες έχουν γίνει από νυν εκπαιδευτικούς. Το πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί στις υπηρεσίες στον εκπαιδευτικό τομέα (σχολεία, γραφεία διοίκησης, επιθεωρήσεις), είναι μεγάλο, αφού αποτελεί μνημονιακή δέσμευση το «πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποχωρήσουν για να προλάβουν τα χειρότερα που έρχονται με το νέο Ασφαλιστικό, θα αφήσουν πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό, ειδικά στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η μαζική αποχώρηση εργαζομένων, σαφώς και επιβαρύνει μελλοντικά τον νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αφού θα αυξήσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Με δεδομένο όμως ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων παραμένουν, αυτό σημαίνει ότι θα περάσει τουλάχιστον άλλο ένα έτος, πριν οι παραπάνω αιτούντες, προστεθούν στα 2,6 εκατομμύρια των νυν συνταξιούχων.

Επίσης, στο Δημόσιο απαιτείται να υποβληθεί και δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης του εργαζόμενου από τη θέση που κατέχει και απονομής της σύνταξής του. Συνεπώς, οι παραπάνω περιπτώσεις που έσπευσαν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, τώρα θα κληθούν να επιλέξουν αν όντως θα κάνουν πράξη την επιθυμία τους, ή αν θα υπαναχωρήσουν από την αρχική πρόθεσή τους.