17 Μάιος 2016, 10:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2016, 09:55

Περίπτερο για την 19η Μαΐου στην πλατεία Αριστοτέλους από τους νεολαίους της ΠΟΕ

  • Περίπτερο για την 19η Μαΐου στην πλατεία Αριστοτέλους από τους νεολαίους της ΠΟΕ
    Η πλατεία Αριστοτέλους έχει πλημμυρίσει… μνήμες από το πρωί της Δευτέρας, μνήμες του Ποντιακού Ελληνισμού
  • Περίπτερο για την 19η Μαΐου στην πλατεία Αριστοτέλους από τους νεολαίους της ΠΟΕ
    Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ παραμένει ανοιχτό το περίπτερο των νεολαίων της ΠΟΕ
  • Περίπτερο για την 19η Μαΐου στην πλατεία Αριστοτέλους από τους νεολαίους της ΠΟΕ
    Οι μουσικές του Πόντου και οι φωτογραφίες του ξεριζωμού αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης

Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας, που απολαμβάνουν τη βόλτα τους στην πλατεία Αριστοτέλους, σταματούν στο περίπτερο που έχει στήσει η νεολαία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), με στόχο να επικοινωνήσει στον κόσμο το μήνυμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, ενόψει της 19ης Μαΐου.

Κάποιοι παίρνουν ενημερωτικά φυλλάδια από τους νεολαίους και ρωτούν λεπτομέρειες, αρκετοί κοιτούν το ταμπλό με τις φωτογραφίες που απεικονίζουν την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι γράφουν το δικό τους μήνυμα στο ειδικό ταμπλό που έχει στηθεί για το σκοπό αυτό. Το περίπτερο τοποθετήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους το πρωί της Δευτέρας και θα λειτουργήσει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 18 Μαΐου (10:00-23:00).

Οι νεολαίοι θα προσπαθήσουν να ενημερώσουν, όσο περισσότερο κόσμο μπορούν, δημιουργώντας και την κατάλληλη ατμόσφαιρα με οπτικοακουστικό υλικό (τραγούδια για τη Γενοκτονία, βίντεο με μαρτυρίες για τον ξεριζωμό, αναφορές σε ιστορικά γεγονότα κ.τλ.).


Το ιστορικό φωτογραφικό υλικό έλκει την προσοχή των περαστικών 

Στόχος τους, να περάσουν το μήνυμα ότι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, διαπράχθηκε Γενοκτονία από τους Τούρκους σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους) και γι' αυτό το λόγο έχουν τοποθετήσει κι ένα μπάνερ με το διεθνώς αναγνωρισμένο νομικό όρο για τη γενοκτονία, όπως τον έχουν διατυπώσει γενοκτονολόγοι όπως οι Ραφαήλ Λέμκιν, Ελία Βίσελ, Νίκος Λυγερός κ.α. Από αυτόν δικαιώνεται απόλυτα η επιδίωξη των Ποντίων για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων τους.


Οι περαστικοί έχουν τη δυνατότητα να γράψουν το δικό τους μήνυμα για τη Γενοκτονία

Για την καλύτερη επικοινωνία του μηνύματος οι νεολαίοι έχουν δημιουργήσει κι ένα hastag: #GRofPontosGenocide, ενώ σχεδιάζουν το βράδυ της Τετάρτης να αφήσουν μπαλόνια στον ουρανό της Θεσσαλονίκης με μηνύματα για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

«Το περίπτερό μας αποτελεί πρωτοβουλία της νεολαίας της ΠΟΕ και καλούμε όλους τους νέους, ανεξαρτήτως καταγωγής, να είναι δίπλα στον αγώνα που κάνουμε για ένα και μόνο σκοπό, τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας», είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ, Γρηγόρης Κεσαπίδης.  

Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: ΣΕΝ της ΠΟΕ

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ15
ΜΑΙΟΣ
2016