16 Μάιος 2016, 20:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2016, 19:23

Παγκόσμια διάκριση για τη Νομική Σχολή ΑΠΘ

  • Παγκόσμια διάκριση για τη Νομική Σχολή ΑΠΘ
    Οι δύο φοιτητές Θάνος Φωτιάδης και Ναταλία Σέντσουκ, με το βραβείο του διαγωνισμού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όγδοη ανάμεσα σε 600 Νομικές Σχολές από όλο τον κόσμο επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη η ομάδα της Νομικής Σχολής ΑΠΘ από την Ουάσινγκτον, όπου διεξήχθη την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου το 57ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εικονικής Δίκης, ο σημαντικότερος διεθνώς διαγωνισμός εικονικής δίκης στο δημόσιο διεθνές δίκαιο.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές Αθανάσιος Φωτιάδης και Σπύρος Μακρής και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ναταλία Σέντσουκ εκπροσώπησαν (εικονικά) χώρα που προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε υπόθεση υποκλοπών απόρρητων πληροφοριών.

«Οι φοιτητές υποτίθεται ότι εκπροσωπούν κάποιες χώρες, που προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να επιλύσουν τις διαφορές τους και λειτουργούν σαν δικηγόροι των εμπλεκομένων κρατών», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου.

Όπως εξηγεί «Το σενάριο είναι διαφορετικό κάθε χρόνο, συντάσσεται στις ΗΠΑ από εδικούς διεθνολόγους και πάντα επιλέγονται καυτά θέματα της διεθνούς επικαιρότητας –φέτος δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού φανταστικής χώρας υπέκλεψαν πληροφορίες από γειτονική χώρα– και γύρω από αυτό πλέκεται ολόκληρη νομική δαντέλα και τίθενται πολλά νομικά ζητήματα. Οι ομάδες καλούνται να ετοιμάσουν προτάσεις, όπως θα κατατίθεντο επίσημα από τους νομικούς συμπαραστάτες μιας χώρας και εφόσον προκριθούν και στο προφορικό σκέλος του διαγωνισμού, πηγαίνουν στην Ουάσινγκτον να υποστηρίξουν ενώπιον των δικαστών τις προτάσεις τους».

Μάλιστα στην τελική δοκιμασία, όπου φέτος νίκησε η Αργεντινή, οι δικαστές είναι πραγματικοί και έρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Αν. Γραμματικάκη-Αλεξίου υπογράμμισε παράλληλα «το μεγάλο πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια», που είναι τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των φοιτητών, που εκπροσωπούν τη σχολή στο διαγωνισμό. Μέχρι πρόπερσι, όπως διευκρίνισε, το ΑΠΘ διέθετε μέρος του απαιτούμενου ποσού για τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο, αλλά επειδή αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, έγινε προσπάθεια για εξεύρεση των χρημάτων μέσα από χορηγίες. Η ομάδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ εκπροσώπησε την Ελλάδα έχοντας προηγουμένως επικρατήσει, τον περασμένο Φεβρουάριο, στο εθνικό πρωτάθλημα, των σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου.