16 Μάιος 2016, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2016, 17:47

Ο «Ορίζοντας» του Σωτήρη Δανέζη φέρνει τη Γενοκτονία των Ποντίων και πάλι στο Mega

Με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, και έχοντας στο επίκεντρο το ερώτημα «Γενοκτονία ή Εθνοκάθαρση», η εκπομπή του Σωτήρη Δανέζη «Ορίζοντας» παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβριο τους «Έλληνες απ’ αλλού».

Αυτό το επεισόδιο θα προβληθεί σε επανάληψη την Πέμπτη 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στη μικρή οθόνη, και μέσα από τη συχνότητα του Mega, στις 23:00 θα δούμε και πάλι την ποιήτρια Παρθενόπη Τσακμακίδου-Κωτίδου να περιγράφει με τον δικό της τρόπο τη σφαγή των νηπίων της Σάντας και τον συγγραφέα και ιστορικό Χαράλαμπο Τσιρκινίδη να δακρύζει όταν διαβάζει τις μαρτυρίες της μάνας του που ο ίδιος έβαλε στο χαρτί.

Από την εμφάνιση του Μουσταφά Κεμάλ Πασά στο προσκήνιο μέχρι τα αμελέ ταμπουρού, τα γνωστά και ως «ανοιχτά Άουσβιτς», η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσω των αφηγήσεων. Γι’ αυτό και όταν ο Σωτήρης Δανέζης θέτει το ερώτημα «Εθνοκάθαρση ή Γενοκτονία», η απάντηση που δίνει ο ίδιος είναι ότι για τους Πόντιους οποιαδήποτε συζήτηση ισοδυναμεί με γενοκτονία της μνήμης.

Οι δε «πρωταγωνιστές» της εκπομπής του απαντούν στον Νίκο Φίλη ότι η θέση του του απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια δήλωση, και με σαφήνεια απαιτούν μια συγγνώμη και τη δικαίωση από τον θύτη, την Τουρκία.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε υλικό από το αρχείο του pontos-news.gr (το site μας αναφέρεται και στις ευχαριστίες στους τίτλους τέλους).