16 Μάιος 2016, 14:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2016, 14:07

Παρουσία Τσίπρα τα εγκαίνια του αγωγού TAP

  • Παρουσία Τσίπρα τα εγκαίνια του αγωγού TAP
    (Φωτ.: EPA / Carsten Rehder)

Με μια επίσημη τελετή την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα δώσει το παρών και ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο έργο που αναμένεται να αναδείξει την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό δίαυλο, και να αποτελέσει πόλο μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, προς τη δυτική Ευρώπη.

Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης στα 20 δισ. κυβικά μέτρα. Επί ελληνικού εδάφους θα διέρχεται από τους Κήπους Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής – μια απόσταση 550 χιλιομέτρων.

Ο αγωγός ΤΑΡ επελέγη ως η προτιμητέα διαδρομή μεταφοράς του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών «οδών» – δύο αυτές διέρχονταν εκτός Ελλάδας.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, που τοποθετείται στο 2019-2020, η χώρα μας θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς με αέριο, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην προμήθεια. Οι πηγές εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σήμερα είναι ο αγωγός μέσω Βουλγαρίας που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, ο ελληνοτουρκικός αγωγός και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.