15 Μάιος 2016, 21:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2016, 21:34

Στη γερμανική Βουλή η Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής

  • Στη γερμανική Βουλή η Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής

Στις 2 Ιουνίου η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο θα «καταδικάζεται» η Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση Der Spiegel, όπου υπογραμμίζεται πως το συγκεκριμένο ψήφισμα προωθείται παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι πολιτικές ομάδες έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία διατύπωση, με την οποία καταδικάζονται οι γενοκτονίες· επιγράφεται «Μνήμη και ανάμνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Το ακριβές περιεχόμενο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Την πρόταση ψηφίσματος είχαν υποβάλει προ μηνών οι Γερμανοί Πράσινοι, αλλά την ανακάλεσαν προσωρινά τον περασμένο Φεβρουάριο. Τον Απρίλιο του 2015 η Μπούντεσταγκ, σε ψήφισμά της, έκανε λόγο, για πρώτη φορά, για Γενοκτονία των Αρμενίων. Η Τουρκία αρνείται το χαρακτηρισμό και κάνει λόγο για «γεγονότα» ή «διωγμό».

«Δεν αποκλείεται να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα, αλλά το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο δεν μπορεί να υφίσταται εκβιασμούς από δεσποτείες, όπως του κυρίου Ερντογάν», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και εμπνευστής του ψηφίσματος Τσεμ Οζντεμίρ, απαντώντας σε ερώτημα της Bild για πιθανές αντιδράσεις. Ο Οζντεμίρ είναι τουρκικής καταγωγής.


Ο ηγέτης των Πράσινων Τσεμ Οζντεμίρ

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ δηλώνει στην Bild ότι η Γερμανία φέρει ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη ως άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την επίκαιρη συζήτηση για την προσφυγική κρίση. Είμαι αντίθετος σε μία δουλική στάση προς τον Ερντογάν» αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Διαφορετική άποψη εκφράζει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γερμανία Χουσείν Καρσίλογλου. «Είναι άξιο απορίας, πώς ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει "γενοκτονία" τα γεγονότα αυτά, μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Αρμενίων» δηλώνει στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.