16 Μάιος 2016, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2016, 08:39

Με το βλέμμα στο Eurogroup ο Τσίπρας στην Κωνσταντινούπολη

  • Το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα σε ένα ρευστό πολιτικά σκηνικό στην Τουρκία και με ανοικτό το Προσφυγικό, αλλά και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί το διήμερο 23-24 Μαΐου (στις 24 είναι και το κρίσιμο Eurogroup) στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Σύνοδος της «Διεθνούς Διαφάνειας», κατά την οποία προγραμματίζεται συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν (στο περιθώριο της Συνόδου).

Ωστόσο, η απομάκρυνση Νταβούτογλου, όσο και η κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δεν αποτελούν εξελίξεις χωρίς επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μία ακόμα συνάντηση, και μάλιστα κρίσιμη εν μέσω των διαταραχών στις ευρωτουρκικές σχέσεις, έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη για την πανηγυρική τέλεση των εγκαινίων στις εργασίες του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG). Όμως, μετά την… παύση Νταβούτογλγου, η Άγκυρα δεν έχει ειδοποιήσει ποιος θα αντικαταστήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη το απόγευμα στον σταθμό επιβατών «Μακεδονία» στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Πάντως, η διαφαινόμενη κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, ενδέχεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στους χειρισμούς της Άγκυρας στο Προσφυγικό. Μέγαρο Μαξίμου και Βασ. Σοφίας εξετάζουν τα δυνατά σενάρια από την δυσπραγία στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοικτό.

Είναι πιθανό, εφόσον η Τουρκία κρατά την στρόφιγγα των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και είναι σε θέση να την ανοιγοκλείνει, (συνεκτιμώντας και τις λοιπές συνθήκες) να αποτολμήσει νέο «άδειασμα» μεταναστών στην Ευρώπη, ως μέσο πίεσης, με πρώτο «μέτωπο» τα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, οι συνθήκες από την αρχή του χρόνου είναι διαφορετικές και εύκολα πλέον η Άγκυρα μπορεί να προσθέσει εχθρούς σε μια περίοδο υψηλού ρίσκου και για εκείνην.