15 Μάιος 2016, 10:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2016, 00:58

Ψήφος στα 17 και 12ετή θητεία για τους βουλευτές στο νέο εκλογικό νόμο

  • Ψήφος στα 17 και 12ετή θητεία για τους βουλευτές στο νέο εκλογικό νόμο

Σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος εκλογικός νόμος τον οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, στις αλλαγές προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ψήφος στα 17 έτη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει να... πάρει ψήφους σε αυτές τις ηλικίες.

Επιπλέον προβλέπεται «μπόνους» 30 εδρών, σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλά και θητεία μέχρι 12 έτη για τους βουλευτές.

Αναλυτικότερα ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει:

  1. Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές. Ειδικά η Β' Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας σπάει σε τέσσερα κομμάτια.
  2. Την προγραμματική προεκλογική συνεργασία των κομμάτων, κάτι που ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε.
  3. Μείωση του «μπόνους» των εδρών από τις 50 στις 30 έδρες και για κόμματα ή συνεργασία κομμάτων με ποσοστό 40% (το θέμα της μείωσης των εδρών από τις 300 στις 200 μένει ανοικτό).
  4. Καθιέρωση της απλής αναλογικής για 270 βουλευτές.
  5. Διατήρηση του πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή.
  6. Καθιέρωση μεικτού συστήματος και με σταυρό (στο νομό) και με λίστα στην περιφέρεια).
  7. Καθιέρωση κοινωνικού ελέγχου των υποψήφιων βουλευτών. Αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι καθιερώνονται για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών οι προκριματικές εκλογές ανά νομό.
  8. Καθιέρωση για πρώτη φορά 12ετούς θητεία για τους βουλευτές.