13 Μάιος 2016, 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2016, 18:00

«19η Μάη: Καμίαν ’κί ανασπάλω» – Το Σάββατο παράσταση της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας (φωτο, βίντεο)

  • «19η Μάη: Καμίαν ’κί ανασπάλω» – Το Σάββατο παράσταση της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας)

Και πώς να ξεχάσουμε 97 χρόνια μετά; Πώς να αφήσουμε τη μνήμη στα χνάρια της λήθης; Μπορούμε; Όχι! Γιατί την 19η Μαΐου... Καμίαν ’κί ανασπάλω! Και δεν ξεχνούν ούτε εκεί, στον Πειραιά, όπου γενιές πίσω έρχονταν τα πρώτα βαπόρια με τους πρόσφυγες...

Το Σάββατο 14 Μαΐου είναι η μεγάλη εκδήλωση της Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μια εκδήλωση που ετοιμάζει εδώ και καιρό η Ένωση με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών της. Η ιστορία, ο πολιτισμός, η σέρρα, οι μωμόγεροι, βίντεο, χορωδίες, ψαλμωδίες θα παρουσιαστούν με μοναδικό τρόπο σε πρώτο πλάνο.

Ο Ηρακλής Παπαγιαννίδης, χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, μεταφέρει στο pontos-news.gr μια μικρή γεύση της παράστασης που «μέσα από εικαστικά, θέατρο, δρώμενα και χορωδίες» δεν θα ξεχάσουμε, όπως λέει ο τίτλος της εκδήλωσης. Η αίθουσα του συλλόγου είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους απόγονους των γενοκτονημένων για ένα ταξίδι από την εποχή του Ιάσονα και του Ξενοφώντα μέχρι τον ερχομό των νεοπροσφύγων από τις χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ και την εχθρική αντιμετώπισή τους από τους Ελλαδίτες.

Οι ζωγραφιές των παιδιών που απαρτίζουν το τμήμα ζωγραφικής του συλλόγου θα κοσμούν την είσοδο του κτηρίου. Κεντρικό τους θέμα, η Γενοκτονία.

Ο Ηρ. Παπαγιαννίδης τόνισε επίσης την ιδιαιτερότητα του συλλόγου, που έχει έδρα σε μια προσφυγική γειτονιά, περνώντας ακόμα πιο δυνατά το μήνυμα «Καμίαν ’κί ανασπάλω».

Κείμενο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Εκδηλωσεις