14 Μάιος 2016, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2016, 17:42

Έτοιμοι οι Πόντιοι για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας στην Αλμωπία (φωτο)

  • Έτοιμοι οι Πόντιοι για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας στην Αλμωπία (φωτο)

Πανέτοιμοι είναι οι Πόντιοι της Αλμωπίας, και δη ο Σύλλογος Ποντίων Τσακώνων «Ο Πόντος», του νομού Πέλλας, για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που θα κοσμεί το δημοτικό διαμέρισμα των Τσακώνων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 με όλες τις αρμόζουσες τιμές.

Πέντε ανδρόγυνα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία του χωριού, θα κάνουν τα αποκαλυπτήρια ενδεδυμένοι με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά.

Οι δύο γηραιότεροι Πόντιοι του χωριού, η Μαγδαληνή Ηλιοπούλου (τελευταία εν ζωή πρόσφυγας πρώτης γενιάς στο χωριό, γεννημένη στο Χουσελί της Αργυρούπολης του Πόντου) και ο Ανδρέας Γαβριηλίδης θα έχουν ιδιαίτερη θέση στην εκδήλωση. Η πρώτη θα καταθέσει στεφάνι και θα απευθύνει έναν σύντομο λόγο, ενώ ο δεύτερος θα απαγγείλει ένα ποίημα.

Όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, προσφυγικοί και μη, θα παραστούν στην εκδήλωση με τα λάβαρά τους.

Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον ταμία του Συλλόγου Ποντίων Τσακώνων Αριδαίας «Ο Πόντος» Γιώργο Πολυξενίδη προκειμένου να διαμορφώσει μια εικόνα για την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση.


Τα θεμέλια του μνημείου της γενοκτονίας στους Τσάκωνες Αριδαίας

Με τη συμμετοχή όλων των ποντιακών σωματείων της Αλμωπίας θα γίνει η κεντρική εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας στους Τσάκωνες, και το δημοτικό διαμέρισμα τραβά τα βλέμματα φέτος με αφορμή το νέο μνημείο της περιοχής. Το μνημείο θεμελιώθηκε σε κεντρικό σημείο του δημοτικού διαμερίσματος Τσακώνων, λιτό και ιδιαίτερο, με αποκλειστικά έξοδα του Συλλόγου Ποντίων Τσακώνων «Ο Πόντος» σε χώρο που τους δόθηκε από το Δήμο Αλμωπίας, μας είπε ο Γ. Πολυξενίδης.

Αν και νέο σωματείο (ιδρύθηκε μόλις το 2010), σε ένα μικτό χωριό αποτελούμενο κυρίως από πρόσφυγες Θρακιώτες, Μικρασιάτες αλλά και ντόπιους Μακεδόνες, με τους Πόντιους να είναι μειονότητα στο σύνολο του πληθυσμού του χωριού, η δημιουργία ενός τέτοιου μνημείου είναι γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας.


Το μνημείο λίγο πριν ολοκληρωθεί

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ο χορός σέρρα από χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας, ενώ το παρών θα δώσουν εκπρόσωποι της πολιτειακής, τοπικής και στρατιωτικής Αρχής της περιοχής.

Ομιλία με θέμα «Μνήμη και μνημεία Γενοκτονίας» θα εκφωνήσει ο δρ Θεοφάνης Μαλκίδης, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα εμφανιστεί και ο Αλέξης Παρχαρίδης.

  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Τσακώνων «Ο Πόντος».

​Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ15
ΜΑΙΟΣ
2016