13 Μάιος 2016, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2016, 09:53

Νέο δεκαήμερο προσφορών ζητούν οι έμποροι

  • Νέο δεκαήμερο προσφορών ζητούν οι έμποροι
    (Φωτ.: add.buzz.com)

Την ώρα που περίπου έξι στους δέκα εμπόρους διαφωνούν με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και γύρισαν την πλάτη τους στο μέτρο, εντούτοις η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προτείνει νέο δεκαήμερο προσφορών από τις 14 έως τις 24 Μαϊου, φιλοδοξώντας να τονώσει την κίνηση στα μαγαζιά. 

Χαρακτηριστικό των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των εκπτώσεων είναι ότι εκτός από το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, πολλές επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις διέθεσαν σε έκπτωση συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, ενώ μία στις πέντε μείωσαν τις τιμές σε όλα τα εμπορεύματά τους. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην Αττική το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν σε όλα τα εμπορεύματά τους έκπτωση είναι μόλις 2%, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες φτάνει στο 45% των επιχειρήσεων του δείγματος. Συνολικά η εκπτωτική περίοδος του Μαΐου κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή για μία στις δύο επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά, φαίνεται να αμφισβητείται πλέον η παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στην αγοραστική κίνηση και στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας, των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, τον περιορισμό της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας, οι εκπτώσεις έχουν πάψει να αποτελούν από μόνες τους ισχυρή κινητήριο δύναμη για την εμπορική κίνηση και την κατανάλωση.