12 Μάιος 2016, 20:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2016, 13:00

Στην εκδήλωση του ΥΕΘΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων «όλοι θα καταλάβουν τι γίνεται» (φωτο, βίντεο)

  • Στην εκδήλωση του ΥΕΘΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων «όλοι θα καταλάβουν τι γίνεται» (φωτο, βίντεο)
    Κοιτάζοντας στα μάτια τα παιδιά... Ο Ηλίας Υφαντίδης δουλεύει με τους απογόνους των Ποντίους που έζησαν μια Γενοκτονία (φωτ.: Βασ. Καρυοφυλλίδης)
  • Στην εκδήλωση του ΥΕΘΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων «όλοι θα καταλάβουν τι γίνεται» (φωτο, βίντεο)
    Όρθιο παράστημα και αυτιά ανοιχτά... Λίγες ημέρες πριν από την παράσταση.
  • Στην εκδήλωση του ΥΕΘΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων «όλοι θα καταλάβουν τι γίνεται» (φωτο, βίντεο)
    Ο κύκλος της μνήμης!

Σε ρυθμούς εντατικής προετοιμασίας για τη μεγάλη εκδήλωση του Σαββάτου 21 Μαΐου στους Στύλους του Ολυμπίου Διός βρίσκονται οι άνθρωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, προκειμένου να δώσουν το καλύτερο δυνατό δείγμα γραφής του πολιτισμού του Πόντου και να στείλουν σε όλους ηχηρό το μήνυμα περί του τι σημαίνει Γενοκτονία των Ποντίων. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ευθύνη των κειμένων της παράστασης, που θα φιλοξενήσει Πόντιους και Αρμένιους, φέρει ο Ηλίας Υφαντίδης.

«Θα είναι μια παράσταση που όλοι θα καταλάβουν τι γίνεται», είπε στο pontos-news.gr ο Ηλίας Υφαντίδης. «Δεν θα είναι ιστορική ανάλυση, αλλά τα κείμενά μας δεν θα χαριστούν».

Για την ΠΟΕ έχει μεγάλη αξία το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της ζήτησε να ετοιμάσει την εκδήλωση και να την παρουσιάσει με δικό της σχεδιασμό και όπως εκείνη κρίνει. Μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης επισήμανε το γεγονός ότι «για πρώτη φορά επίσημη κυβέρνηση ασχολείται με τη Γενοκτονία, κάτι που δείχνει ότι εκτιμά το έργο μας, σέβεται αυτό που εμείς κάνουμε όλο το χρόνο, τιμά τους προγόνους μας και μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε αυτό που επιθυμούμε γι’ αυτούς: το ελάχιστο οφειλόμενο καθήκον».


Η άλλη πλευρά του χορού... Όρθιοι, Ομ. Παχατουρίδης και Σ. Σαββίδου, στο βάθος Π. Κοπαλίδης και Ηλ. Υφαντίδης. 

Στην πρόβα των χορευτών, που έγινε στο Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», υπό την καθοδήγηση του Ηλία Υφαντίδη και με την ευθύνη των χοροδιδασκάλων Όμηρου Παχατουρίδη και Σοφίας Σαββίδου, όλοι δούλεψαν με προσήλωση και με εμφανή την πρόθεση θα δώσουν επί σκηνής το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι χοροί που είδαμε να χορεύονται αποτυπώνοντας το βασανισμένο αλλά και περήφανο πρόσωπο του Πόντου ήταν τίκ’ τρομαχτόν, ομάλ’ Κερασούντας, διπάτ', και φυσικά σέρρα.

Στα μουσικά ακούσματα που θα συνοδεύουν την εκδήλωση θα περιλαμβάνεται ένα σπουδαίο τραγούδι του αείμνηστου Γιώργου Αμαραντίδη, το «Είμες Πόντιοι». Το πρώτο μέρος της  παράστασης, όπως μας αποκάλυψε ο Ηλίας Υφαντίδης, θα αναφέρεται ’ς σον Πόντον και το δεύτερο θα παρουσιάζει ανάγλυφα τις μαύρες σελίδες της Γενοκτονίας. Για το κοινό που θα παρακολουθήσει το δρώμενο θα υπάρχουν συγκινητικές εκπλήξεις, που θα συνδέουν τον πλούσιο, ιστορικό πολιτισμό του Πόντου με τη νέα γενιά Ποντίων.


Οι χορευτές παίρνουν οδηγίες για μια άψογη εμφάνιση

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει η Σοφία Σπυράτου. Η εκδήλωση τιμής για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων θα γίνει με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ρεπορτάζ για ό,τι μέλλει συμβεί μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.