12 Μάιος 2016, 16:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2016, 16:16

Eurovision 2016: Κίνδυνο να της αφαιρεθεί ο τίτλος, αν νικήσει, αντιμετωπίζει η Αρμενία

  • Eurovision 2016: Κίνδυνο να της αφαιρεθεί ο τίτλος, αν νικήσει, αντιμετωπίζει η Αρμενία
    Η Αρμένια τραγουδίστρια που προκάλεσε έντονη συζήτηση (φωτ.: EPA / Maja Suslin)

Μια πολιτική διαμάχη ήρθε στο επίκεντρο της Eurovision κατά τον Α΄ Ημιτελικό, αυτόν από τον οποίον αποκλείστηκε η Ελλάδα,  και κατ’ επέκταση, μέσα από τις οθόνες εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλον τον κόσμο.

Το θέμα προέκυψε όταν η Ιβέτα Μουκουτσιάν, υποψήφια της Αρμενίας αλλά με γερμανική υπηκοότητα, εμφανίστηκε μέσα από το green room να φέρει τη σημαία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), που έχει κηρυχθεί ανεξάρτητο και αποτελεί αιτία σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο είχε ενσωματωθεί επί ΕΣΣΔ το 1923. Το Καραμπάχ κατοικείται από Αρμενίους.

Παραβιάζοντας τους κανόνες της EBU που ασθμαίνοντας αγωνίζεται να διατηρήσει τον διαγωνισμό της Eurovision έξω από την πολιτική, η Μουκουτσιάν έφερε τη συμμετοχή της Αρμενίας σε δύσκολη θέση.

Η αρμενική υποψηφιότητα πέρασε στον τελικό, αν νικήσει όμως μπορεί να της αφαιρεθεί ο τίτλος.

Το ενδεχόμενο είναι πιθανό και εξαρτάται από τη διαφορά της στη βαθμολογία με τη δεύτερη φιναλίστ. Η EBU, που ανακοίνωσε ότι η στάση της Αρμένιας υποψήφιας ήταν «επιζήμια», προανήγγειλε κυρώσεις κατά της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Αρμενίας, οι οποίες θα αποφασιστούν κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η Αρμενία αντιμετωπίζει την πιθανότητα αποκλεισμού της από το διαγωνισμό για πολλά χρόνια, αλλά και στέρηση βαθμών από τον τρέχοντα 61ο Διαγωνισμό, οπότε σε περίπτωση νίκης, αν η διαφορά της με τη δεύτερη χώρα είναι μικρή, μπορεί να γίνει ανατροπή.

Οι Αρμένιοι πάντως είναι ενθουσιασμένοι με τη στάση της Μουκουτσιάν.