11 Μάιος 2016, 09:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2016, 09:24

Ουράνιο σώμα καλύπτεται από παγωμένο «καθαρό» νερό

  • Ουράνιο σώμα καλύπτεται από παγωμένο «καθαρό» νερό

Καλυμμένη με πάγο σχεδόν «παρθένου» νερού φαίνεται ότι είναι η Ύδρα, ένας από τους δορυφόρους του Πλούτωνα. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), μετά από την ανάλυση των στοιχείων που έστειλε το διαστημικό όχημα New Horizon –πέρασε κοντά από τον πλανήτη πέρυσι το καλοκαίρι– προκύπτει ότι ο πάγος της Ύδρας είναι πολύ πιο καθαρός από τους πάγους στα άλλα φεγγάρια του νάνου πλανήτη, π.χ. του πολύ μεγαλύτερου και σκοτεινότερου Χάροντα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ύδρα αντανακλά στο ηλιακό φως σαν λαμπερή χιονόμπαλα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σάιμον Πόρτερ του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο έκαναν λόγο για «απίστευτη καθαρότητα» στο παγωμένο κρυστάλλινο νερό της Ύδρας, χωρίς να γνωρίζουν γιατί αυτό συμβαίνει.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος δορυφόρος, ο πιο μακρινός από τον Πλούτωνα, δημιουργήθηκε από θραύσματα πάγου που εκτινάχθηκαν στο διάστημα.

Συγκεκριμένα, μια σύγκρουση δύο ουράνιων σωμάτων πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια δημιούργησε το σύστημα Πλούτωνα-Χάροντα και των μικρότερων φεγγαριών. Η Ύδρα έχει διάμετρο περίπου 50 χιλιομέτρων, ενώ ο Χάροντας 1.210 χλμ.

Το σκάφος New Horizons συνεχίζει το ταξίδι του, απομακρυνόμενο συνεχώς από τη... γειτονιά του Πλούτωνα.