10 Μάιος 2016, 20:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2016, 19:38

19 Μαΐου: Πορεία μνήμης και υποστολή σημαίας στοv Λευκό Πύργο από ΠΟΠΣ και ΠΟΣΕΠ

  • 19 Μαΐου: Πορεία μνήμης και υποστολή σημαίας στοv Λευκό Πύργο από ΠΟΠΣ και ΠΟΣΕΠ

Πορεία μνήμης, υποστολή σημαίας στον Λευκό Πύργο (που θα έχει φωτιστεί πένθιμα) από στρατιώτες και άγημα Ποντίων καθώς και καλλιτεχνικά δρώμενα περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τις οποίες συνδιοργανώνουν στις 19 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠΟΣΕΠ) και η ποντιακή νεολαία.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της 19ης Μαΐου θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους στις 19:30 και θα πορευτούν προς τον Λευκό Πύργο μέσω της παραλιακής λεωφόρου Νίκης.

Στην εκδήλωση, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, θα πάρουν μέρος φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές τους, εκπρόσωποι Αρμενίων καθώς και σωματείων και φορέων από διάφορες περιοχές του ελληνισμού (Βλάχοι, Ηπειρώτες, Θράκες, Κρήτες, Κύπριοι, Μικρασιάτες, Σαρακατσαναίοι κτλ.).

Η πορεία προς το Λευκό Πύργο όπου θα γίνει η κεντρική εκδήλωση, θα έχει στην κεφαλή της μαυροντυμένες γυναίκες που θα κρατούν τη φοτά –τμήμα της ενδυμασίας των Ποντίων γυναικών που αποτελεί σύμβολο ιστορικής σημασίας–, οι οποίες θα πλαισιώνονται από άγημα Ποντίων. Παραπλεύρως και σε σχηματισμό θα ακολουθούν οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, άλλων σωματείων και φορέων.

Στην πορεία θα πάρουν μέρος ακόμα λυράρηδες, τυμπανιστές και μέλη χορωδιών. Οι νεολαίοι και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες θα κρατούν πανό δέκα μέτρων, στο οποίο θα αναγράφεται «19η Μαΐου- Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», λάβαρα και πλακάτ.

Υποστολή της σημαίας στο Λευκό Πύργο
Στον Λευκό Πύργο, στις 20:30, στρατιώτες του Γ΄  Σώματος Στρατού θα υποστείλουν την ελληνική σημαία σε ένδειξη πένθους, με τη συμμετοχή αγήματος Ποντίων και υπό τους ήχους της μπάντας του Σώματος. Θα ακολουθήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα ενώ καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στο θαλάσσιο μέτωπο του Λευκού Πύργου θα βρίσκονται  ελλιμενισμένα ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία θα φέρουν την ελληνική και την ποντιακή σημαία.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ποντιακό ελληνισμό αλλά και για όλους τους Έλληνες που την 19η Μαΐου θα γίνει για πρώτη φορά επίσημη τελετή υποστολής της σημαίας από το Γ΄ Σώμα Στρατού και με τη συμμετοχή αγήματος Ποντίων» τόνισε στο pontos-news.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου. «Επίσης, για πρώτη φορά σε εκδηλώσεις Ποντίων θα συμμετάσχουν με τις επίσημες φορεσιές τους Αρμένιοι και εκπρόσωποι σωματείων από περιοχές της χώρας. Η συμμετοχή αυτή περνάει το μήνυμα ότι η ποντιακή ιστορία είναι ένα κομμάτι του κορμού της ελληνικής ιστορίας.

»Αποσκοπούμε στην αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας και επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε ως οδοδείκτες στη συνείδηση των σύγχρονων κοινωνιών, συντελώντας στην αποφυγή αναπαραγωγής παρόμοιων καταστάσεων.

»Συμμετέχουμε, τιμούμε και διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».