10 Μάιος 2016, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2016, 19:40

Eurovision 2016 με τους Argo: Λίγο πριν η Ευρώπη χορέψει... ποντιακά

  • Eurovision 2016 με τους Argo: Λίγο πριν η Ευρώπη χορέψει... ποντιακά
    (Φωτ.: Σελίδα Eurovision Greece στο Facebook)

Τι κι αν στην αρχή δεν γέμισε το μάτι στο κοινό; Τις τελευταίες ημέρες δούλεψε σκληρά και κερδίζει έδαφος. Τα γραφεία στοιχημάτων τη φέρουν σε πολύ χαμηλή θέση όμως η ελληνική συμμετοχή μπορεί πράγματι να κάνει την έκπληξη μια και έχει κάτι να «πει» στους Ευρωπαίους.

Δυνατά της όπλα ο συνδυασμός παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, η λύρα, το νταούλι, η ποντιακή διάλεκτος, ο ποντιακός χορός και η σεμνή παρουσία.

Το εξαμελές συγκρότημα αποτελούμενο από τους: Αλέκο Παπαδόπουλο (νταούλι), Κωνσταντίνο Τοπούζη (λύρα), Μαρία Έλμπρους-Βενετικίδου (τραγούδι), Βλαδίμηρο Σοφιανίδη (τραγούδι), Χριστίνα Λαχανά (τραγούδι) και Ηλία Κεσίδη τραγούδι), ήταν ο βασικός πυρήνας του συγκροτήματος Europond. Μετά την απευθείας ανάθεση της ΕΡΤ όμως, γεννήθηκαν οι Argo με το τραγούδι Utopian Land.


Φωτογραφία από τη σελίδα Eurovision Greece στο Facebook

Δειλά δειλά οι μουσικοί έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις στα ΜΜΕ δεχόμενοι μάλιστα και επιθέσεις για τον τρόπο με τον οποίον προσέγγιζαν την ποντιακή μουσική. Φυσικά στο στόχαστρο ήταν και η ΕΡΤ για την επιλογή της. Λόγω της κρίσης, με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό οι Argo ξεκίνησαν πάντως το δικό τους ταξίδι για τη γη της Ουτοπίας.

Το pontos-news.gr από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τα πρόσωπα αλλά και τις ιδιαιτερότητες του συγκροτήματος.

Αυτά τα παιδιά από οικογένειες νεοπροσφύγων, μας έδειξαν ότι διασκεδάζουν και εκφράζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, συνδυάζοντας την παράδοση με σύγχρονους ήχους. Δεν ντρέπονταν δε να μιλήσουν ποντιακά, όπως το έκαναν στην κάμερα του pontos-news.gr.


Φωτογραφία από τη σελίδα Eurovision Greece στο Facebook

Αλλαγές στο συγκρότημα για το διαγωνισμό
Τις τελευταίες ημέρες ένα νέο πρόσωπο εμφανίστηκε με τους Argo και ένας άλλο αποχώρησε. Ο λόγος για το χορευτή Βασίλη Ρόξενο και τον τραγουδιστή Ηλία Κεσίδη αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της EBU στη σκηνή μπορούν να παρουσιαστούν ανά αποστολή μέχρι και έξι άτομα, οπότε κρίθηκε αναγκαίο να ενισχυθεί η χορευτική ομάδα με τον Β. Ρόξενο για τη βραδιά της Eurovision. Ο Ηλίας Κεσίδης θα είναι απών παραμένοντας ωστόσο μέλος του συγκροτήματος.

Απόψε στις 22:00 θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ ο Α΄ημιτελικός της 61ης Eurovision που θα διεξαχθεί στο Globe Arena της Στοκχόλμης· η Ελλάδα εμφανίζεται δεύτερη.

Τι δείχνουν τα προγνωστικά
Αν και τα επίσημα προγνωστικά δείχνουν ότι δύσκολα θα περάσει η Ελλάδα στον τελικό (την κατατάσσουν 37η σε σύνολο 42 χωρών) σε χώρες όπως η Ρωσία τα προγνωστικά φαίνεται να διαφοροποιούνται δίνοντάς της σημαντικά καλύτερη θέση.

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα σημασία έχει πως η ποντιακή λύρα βρίσκεται ακόμα μια φορά στο επίκεντρο και προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού, συνοδευόμενη μάλιστα από τη χρήση της ποντιακής διαλέκτου, μιας διαλέκτου που σύμφωνα με την Unesco θεωρείται απειλούμενη.

Καλή επιτυχία!