11 Μάιος 2016, 12:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2016, 10:57

Ένας στους δύο κατοίκους του Σαράχο στον Πόντο διώκεται για οικοδομικές αυθαιρεσίες!

  • Ένας στους δύο κατοίκους του Σαράχο στον Πόντο διώκεται για οικοδομικές αυθαιρεσίες!
    Το Σαράχο με τα χιόνια του χειμώνα... Δικαστικός «χειμώνας» τώρα και για πολλούς κατοίκους του (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης για το pontos-news.gr)

Είναι πολλά τα λεφτά των... Αράβων. Το ξέρουμε, το ξέρουν και οι κάτοικοι της μαγικής ορεινής περιοχής του Σαράχο της Τραπεζούντας, που έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε ξενοδοχεία με επεκτάσεις και προσθήκες.

Η εφημερίδα «Habertürk» γράφει ότι ο Δήμος Τσάικαρα έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον 862 κατοίκων του Σαράχο για παράβαση του οικοδομικού κανονισμού.

Όλοι τους μετέτρεψαν τα σπίτια σου σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια και τώρα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε ετών. Ποινές ενός έως δύο έτη αντιμετωπίζουν και για χωριστή δίωξη, από το υπουργείο Περιβάλλοντος για παράβαση του νόμου περί προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που είχε ψηφιστεί από το 2004.


(Φωτ.: Β. Καρυοφυλλίδης για το pontos-news.gr)

Ο ισχυρισμός των περισσότερων από τους διωκόμενους, κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη καταδικαστεί, είναι είτε ότι δεν γνώριζαν πως η αλλαγή χρήσης ακινήτου συνιστά αδίκημα, είτε ότι εξαιτίας της απαγόρευσης ανέγερσης οικοδομών ήταν αδύνατον να πάρουν άδεια. Η πλάκα είναι ότι και οι δημοτικές Αρχές κατηγορούν τις... προηγούμενες ότι έκαναν τα «στραβά μάτια» κοιτάζοντας αντιθέτως κατάματα τα πορτοφόλια των Αράβων.

Η ουσία είναι ότι ένα μοναδικού κάλλους μνημείο της φύσης, το Σαράχο, απειλείται σοβαρά.