10 Μάιος 2016, 17:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2016, 16:51

Κομισιόν: Θέμα ημερών η συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης

  • Κομισιόν: Θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών ΕΕ από το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας

Αντίστροφα μετρά η Κομισιόν για το κλείσιμο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος της ΕΕ Αννίκα Μπράιτχαρντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, μετά τη νομοθέτηση των «σημαντικών» μεταρρυθμίσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων μέσα στις επόμενες μέρες, θεσμοί και ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Στη συνέχεια, το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Μπράιτχαρντ επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα συμβάλει με την τεχνογνωσία της, ωστόσο εναπόκειται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τους πιστωτές της Ελλάδας να αποφασίσουν για το πώς θα γίνει και σε πόσες φάσεις.

Τέλος, αναφορικά με το ΔΝΤ, παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Eurogroup, όπου σημειώνεται πως «μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή της δέσμης μέτρων, αυτή η συμφωνία για το χρέος και οι επαρκείς διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».