10 Μάιος 2016, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2016, 14:13

Οικονομικοί εισαγγελείς ψάχνουν τους Έλληνες των Panama Papers

  • Οικονομικοί εισαγγελείς ψάχνουν τους Έλληνες των Panama Papers
    Τα κεντρικά γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca στον Παναμά (φωτ.: EPA /Alejandro Bolivar)

Στα «ελληνικού ενδιαφέροντος» στοιχεία που περιέχονται στα Panama Papers, και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, επικεντρώνονται τώρα οι έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη. Ήδη έχει δοθεί εντολή για αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.

Παράλληλα, ετοιμάζονται εξειδικευμένα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για την παροχή πληροφορίων που αφορούν Έλληνες πελάτες της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca.

Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές ζητούν να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί και εταιρικά αρχεία που υπάρχουν στην Κύπρο, αφού φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή Ελλήνων φορολογούμενων και σε «κυπριακού ενδιαφέροντος» off shore που έκαναν τη χρήση των υπηρεσιών της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), στα Panama Papers εμφανίζονται 220 off shore με ελληνικό ενδιαφέρον. Σε αυτές τις εταιρείες εμπλέκονται περίπου 400 άτομα, είτε ως δικαιούχοι, είτε ως στελέχη, είτε ως διαχειριστές. Αντίστοιχα, οι κυπριακού ενδιαφέροντος εταιρείες ξεπερνούν τις 6.000, ενώ τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτές είναι περισσότερα από 3.500.