10 Μάιος 2016, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2016, 08:31

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στον απόηχο του Eurogroup

  • Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στον απόηχο του Eurogroup
    Τους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε για σήμερα, στη μία εάν δεν αλλάξει κάτι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με διπλό στόχο, όπως όλα δείχνουν. Από τη μια να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την απόφαση του χθεσινού Eurogroup για το ελληνικό χρέος και από την άλλη να ζητήσει από τους υπουργούς, που περιμένουν πλέον τον ανασχηματισμό, να τρέξουν τις τελευταίες υποχρεώσεις για να κλείσει η αξιολόγηση.

Η συζήτηση για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους θα ξεκινήσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα θεσμοθετηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός λήψης μέτρων, που δεν θα ψηφιστούν σ' αυτή τη φάση.

Συνολική συμφωνία όμως δεν υπήρξε και οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα μεταφέρθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου. Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομένουν δύο ζητήματα:

  1. Να αξιολογηθεί εάν το Ασφαλιστικό και Φορολογικό που ψηφίστηκε υπακούει στα συμφωνηθέντα και εάν γενικά τα μέτρα θα αποδώσουν 5,4 δισ. ευρώ (απομένει η κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταβολές στους έμμεσους φόρους)
  2. Η ψήφιση του «αυτόματου μηχανισμού περικοπών» των δαπανών του Δημοσίου (π.χ. μισθοί, συντάξεις, λειτουργικά έξοδα) με ελάχιστες εξαιρέσεις για δαπάνες άμυνας και επιδόματα ανεργίας

Στις εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιλαμβάνεται επίσης η συμφωνία για την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds και η τοποθέτηση εποπτικού συμβουλίου, από τους δανειστές, στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, μέσα στον Ιούνιο, με στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.