9 Μάιος 2016, 22:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2016, 22:13

Με Προεδρικό Διάταγμα η ενεργοποίηση των πρόσθετων μέτρων

  • Με Προεδρικό Διάταγμα η ενεργοποίηση των πρόσθετων μέτρων
    Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο έκτακτο Eurogroup (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /consilium.europa.eu / Zucchi Enzo)

Με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με νόμο, προτείνει η ελληνική κυβέρνηση να γίνεται η ενεργοποίηση των πρόσθετων μέτρων στην περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο έλεγχος για το μηχανισμό («κόφτη») θα γίνεται κάθε Μάιο, μετά τα αποτελέσματα της Eurostat τον Απρίλιο.

«Θα υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα με μειώσεις στις δαπάνες του κράτους, χωρίς να υπάρχει μείωση σε συγκεκριμένα κομμάτια του προϋπολογισμού όπως η υγεία και η άμυνα», σημείωσε.

Στις 30 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού. 

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε ποιους κωδικούς θα εντάξει η κυβέρνηση στην πρότασή της και αν ακουμπούν μισθούς στο Δημόσιο καθώς και αν υπάρχει ενδεχόμενο απολύσεων. Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι οι συζητήσεις για την Ελλάδα ήταν καλές, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι έως την 24η Μαΐου θα έχουν κλείσει τα πάντα.

Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ επισήμανε ότι το Ταμείο είναι ικανοποιημένο από το γεγονός ότι συζητήθηκε το θέμα του χρέους, αλλά και με την τριπλή προσέγγιση που έγινε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα συμμετάσχει στη συζήτηση.