9 Μάιος 2016, 21:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2016, 20:44

Μαξίμου: Τι κερδίσαμε στο Eurogroup για χρέος, αξιολόγηση και δόση

  • Η Αθήνα προεξοφλεί ναυάγιο του Eurogroup και δείχνει το Βερολίνο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Τις πρώτες τους εκτιμήσεις πριν ολοκληρωθούν οι συνεντεύξεις των θεσμών, έκαναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup από το Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτές, τα όσα συμφωνήθηκαν δεν περιέχουν πρόσθετα μέτρα, καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους και κλείνει άμεσα η αξιολόγηση. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές:

  • Τo EG αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
  • Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.
  • Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.
  • Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.
  • Τέλος, σημειώνουν ότι το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική  εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

Τονίζουν ακόμη ότι μετά τη νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM.

Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.