10 Μάιος 2016, 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2016, 15:28

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παίζει για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παίζει για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης)

Όταν ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «συνάντησε» τον Μιθριδάτη, τον βασιλιά του Πόντου, γεννήθηκε μια όπερα που παρουσιάστηκε το 1770 στο Teatro Regio Ducale του Μιλάνου. Όταν ο Βασίλης Τενίδης εμπνεύστηκε τη Ραψωδία του Πόντου, προέκυψε ένα κοντσέρτο για σαξόφωνο.

Αυτά είναι δύο μόνο από τα έργα που θα παρουσιαστούν από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μια ειδική συναυλία στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Τιμούμε το εκλεκτό αυτό κομμάτι του ελληνισμού» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, και επισημαίνεται ότι η ποντιακή λύρα πρωταγωνιστεί σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει υπέροχα έργα τα οποία ενσωματώνουν αυθεντικές μελωδίες και χαρακτηριστικούς ρυθμούς του Πόντου. Μάλιστα, η συναυλία «δανείζεται» τον τίτλο της από το ποίημα του Γιώργου Σαρακενίδη «Πόντος! Έν’ άστρον φωτεινόν. Οψέ, σήμερον και πάντα».

Το πρόγραμμα, εκτός από την εισαγωγή της όπερας του Μότσαρτ και το κοντσέρτο για σαξόφωνο, περιλαμβάνει το έργο Μελίτα Γκαμπές του Δημήτρη Μαραγκόπουλου (σουίτα για λύρα πολίτικη και συμφωνική ορχήστρα), το «Κότσαρι» από τα Παραμύθια του Πόντου του Αμάραντου Αμαραντίδη (έργο για ορχήστρα εγχόρδων, φλάουτο, άρπα και τύμπανα), τον Πυρρίχιο του Χρίστου Παπαγεωργίου και το κοντσέρτο για ποντιακή λύρα και ορχήστρα του Παύλου Τσακαλίδη με τίτλο Φαντασία.

Διεύθυνση ορχήστρας: Αναστάσιος Συμεωνίδης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θεόφιλος Σωτηριάδης (σαξόφωνο), Βασίλης Αγροκώστας (πολίτικη λύρα), Παύλος Τσακαλίδης (ποντιακή λύρα). Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

  • Τιμές εισιτηρίων: 5, 10 και 15 ευρώ | Προπώληση: εκδοτήριο ΚΟΘ, πλατεία Αριστοτέλους.
  • Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 | Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ | Ώρα έναρξης 20:30.