9 Μάιος 2016, 00:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2016, 00:59

Με 153 «ναι» πέρασε το Ασφαλιστικό

  • Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής για δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Για άλλη μια φορά η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών αποδείχτηκε αρραγής και ψήφισε σύσσωμη στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο Ασφαλιστικό και Φορολογικό, που αλλάζει τη ζωή συνταξιούχων και εργαζομένων.

Υπέρ ψήφισαν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν 143 βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν επί της αρχής και επί άρθρων του νομοσχεδίου η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, συμμετείχαν 296 βουλευτές. Στην ψηφοφορία για το άρθρο 38 του νομοσχεδίου, με το οποίο παρατείνεται για ακόμη τρεις μήνες η διάρκεια του αγγελιόσημου, η ΝΔ ψήφισε παρών.

Προηγήθηκε μια έντονη αντιπαράθεση του κυβερνητικού μπλοκ Τσίπρα-Καμμένου από τη μια και αντιπολίτευσης από την άλλη τόσο στις πρωτολογίες όσο και στις παρεμβάσεις τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «λαθροχειρίες» κατά την παρουσίαση στοιχείων αναφορικά με προεκλογικές υποσχέσεις του και μετεκλογικές πρακτικές και επιλογές, επαναδιατυπώνοντας την εκτίμηση πως μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για τη χώρα από την παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, συγκριτικώς εκείνου που συνεπάγεται μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι με όσα λέει ο Κ. Μητσοτάκης «στερείται αξιοπιστίας», υποστήριξε ότι μετατρέπει την ΝΔ σε κόμμα διαμαρτυρίας και αιτιολογώντας την απόσταση μεταξύ παλαιότερων δεσμεύσεών του και τωρινών κυβερνητικών πολιτικών, είπε πως μεσολάβησαν οι εκλογές του περασμένου φθινοπώρου, που άλλαξαν όλα τα δεδομένα.

Διαφωνία υπήρχε και για το θέμα του χρέους καθώς ο Κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει στον πρωθυπουργό στην πρόσκληση που του έκανε να συζητήσουν για μια ενιαία θέση.

Το βέβαιο είναι ότι οι δυο αρχηγοί ανανέωσαν το... συγκρουσιακό ραντεβού τους στην επόμενη συζήτηση για τα νέα μέτρα που θα συμφωνηθούν, ενώ η «καρδιά» του Μαξίμου θα χτυπά σήμερα στο Eurogroup. Από την ψηφοφορία απουσίασαν από τη ΝΔ η Ν. Μπακογιάννη και ο Κ. Βλάσσης, από το ΠΑΣΟΚ η Φ. Γεννηματά και από την Χρυσή Αυγή ο Ν. Μίχος. Οι βουλευτές έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν, αλλά η ψήφος τους δεν προσμετράται.