30 Αύγουστος 2013, 09:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:09

71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πόντος

  • 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πόντος

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πόντος, έχει έδρα τη Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην περιοχή αυτή έφτασαν Πόντιοι πρόσφυγες, που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. 

Στις 5 Νοεμβρίου 2009, με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, μετονομάστηκε σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ».

Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα. Οι Αξιωματικοί και Οπλίτες της Ταξιαρχίας αισθάνονται την ιδιαίτερη τιμή που τους έγινε, διότι το όνομα της Ταξιαρχίας στην οποία υπηρετούν θα συνδέεται εφεξής με τους τιμημένους Έλληνες του Πόντου, αναγνωρίζοντας, ότι η μαρτυρική ιστορία των αγώνων τους για τα ιερά και όσια της φυλής μας, αποτελεί διαχρονικά για τον Ελληνισμό φωτεινό παράδειγμα αντοχής, λεβεντιάς, αξιοπρέπειας και δημιουργικότητας.

Το στρατιωτικό προσωπικό της 71η Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, είναι επιλεγμένο με αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια. Κυρίως αποτελείται, από μόνιμα στελέχη. Η τοποθέτηση στην 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τους στρατιωτικούς, διότι επιλέχτηκαν να υπηρετήσουν σε έναν από τους πλέον αξιόμαχους Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς.

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία είναι εφοδιασμένη με σύγχρονα οπλικά συστήματα, προσαρμοσμένα όμως στα χαρακτηριστικά και στις ιδιαιτερότητες, ενός Αερομεταφερόμενου Σχηματισμού. Στόχος είναι να αποτελεί έναν ευέλικτο Σχηματισμό αμέσου αντιδράσεως, με σημαντική ισχύ πυρός, ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρεται με ελικόπτερα και αεροσκάφη και να αναπτύσσεται επιχειρησιακά σε ελάχιστο χρόνο σε οποιαδήποτε περιοχή του ελλαδικού χώρου. Αποστολή της το άμεσο και καταλυτικό στρατιωτικό πλήγμα σε βάρος του επιτιθέμενου εχθρού.

Το ποντιακό τραγούδι  Αητέν'ς επαραπέτανεν είναι αφιερωμένο στην 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία "Πόντος"

"Αητός πετούσε στα ψηλά, ψηλά στα επουράνια,

Τά πόδια του ήταν κόκκινα κι είχε το ράμφος μαύρο,

Στα νύχια του παλληκαριού σφιχτά κρατούσε χέρια

-Αητέ, μού δίνεις τι κρατάς; Μού λές πούναι το σώμα;

-Δεν δίνω κείνο πού κρατώ. Το σώμα πέρα κείται.

Εκεί στα πέρα τα βουνά, σ έλατα πού χει μέρος,

Τραντέλλενα (τριάντα φορές Ελληνα, δηλαδή γενναίο) σκοτώσανε και κείται ματωμένος."

"Σον πόλεμον Τραντέλλενας ,Του πόντου παλικάρι" 

Ακολουθεί βίντεο αφιέρωμα στην Ταξιαρχία από την ΕΤ1 όπου ακούγεται το τραγούδι Αητέν'ς επαραπέτανεν από τη φωνή του Πέτρου Γαϊτάνου... 

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Δείτε το βίντεο...