8 Μάιος 2016, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2016, 10:03

Κορυφώνονται σήμερα οι αντιδράσεις κατά του Ασφαλιστικού

  • Τρεις συγκεντρώσεις και πορείες εργαζομένων σήμερα στην Αθήνα για ΔΕΗ, συντάξεις, νοσοκομεία
    Διαδηλωτές συμμετέχουν σε πορεία της ΑΔΕΔΥ και των συνδικάτων από την Πλατεία Κλαυθμώνος προς την Βουλή (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Συλλαλητήρια προγραμματίζονται και σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή.

Σήμερα Κυριακή, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου αλλά και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από το πρωί.

Συλλαλητήριο έχει προαναγγελθεί από τη ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10:00. Επίσης, έχει αποφασιστεί 24ωρη απεργία για σήμερα, ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι γιατί με «διαδικασίες fast track, η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει έτσι τις αντιδράσεις».


Διαδηλωτές συμμετέχουν σε πορεία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ από την Ομόνοια προς την Βουλή
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10:30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει στις 10:00 το πρωί συγκέντρωση για τα 130 χρόνια Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στις 12:00, η ΠΟΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης να πάρουν μέρος μαζικά σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Στις 18:00 η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συλλαλητήριο-συναυλία στην πλατεία Συντάγματος την ώρα «που σχεδιάζει η κυβέρνηση να ψηφίσει στη Βουλή το αντιλαϊκό νομοσχέδιο και που οι εργαζόμενοι της χώρας μας γιορτάζουν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά». Μία ώρα αργότερα, το ΠΑΜΕ καλεί σε νέα κινητοποίηση με προσυγκεντρώσεις στις 19:00 στην Ομόνοια, στην Παλιά Βουλή και στους στύλους Ολυμπίου Διός.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Σε στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα Κυριακή εργαζόμενοι σε μέσα μεταφοράς. Το μετρό θα κινηθεί από τις 9 το πρωί και μετά (και θα φτάνει μέχρι Δουκίσσης Πλακεντίας) ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και σήμερα τρένα και προαστιακός σιδηρόδρομος.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Λεωφορεία και τρόλεϊ, λόγω στάσεων εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 βράδυ έως τη λήξη της, θα πραγματοποιήσουν τα πρώτα τους δρομολόγια περίπου στις 10 το πρωί και τα τελευταία τους λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Κανονικά κινούνται ηλεκτρικός και τραμ.

«Δεμένα» είναι τα πλοία στα λιμάνια έως τις 6:00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, λόγω της τετραήμερη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που ξεκίνησε το πρωί Παρασκευής.