14 Μάιος 2016, 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2016, 17:35

43ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για τον μικρασιατικό ελληνισμό

  • 43ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για τον μικρασιατικό ελληνισμό

Στην ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού αφιερώνει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων το 43ο ετήσιο συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2016. Οι εισηγητές θα διατρέξουν την ιστορική διαδρομή από τον 11ο αιώνα π.Χ. έως την Ελληνιστική και την Βυζαντινή εποχή, με έμφαση στα όσα ακολούθησαν μετά το 1024 και στις Αυτοκρατορίες της Νίκαιας και της Τραπεζούντας.

Και το νήμα θα συνεχιστεί στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την Άλωση, εστιάζοντας στις εξέχουσες πνευματικές εστίες της Σμύρνης, των Κυδωνιών, της Καισάρειας και της Τραπεζούντας.

Η αναδρομή θα συνεχιστεί με την Μικρασιατική Καταστροφή, την εξόντωση χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τη Γενοκτονία των Ποντίων και τον ξεριζωμό 1.600.000 Ελλήνων από τις πανάρχαιες και πατρογονικές πατρίδες τους. Και το ιστορικό ταξίδι δεν σταματά εκεί, γιατί οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μεγαλούργησαν και μεγαλουργούν σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας έως σήμερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στο Συνέδριο εισηγητές να αποστείλουν τις προτάσεις τους ταχυδρομικώς ή ηλεκτρονικώς το αργότερο ως τις 10 Ιουνίου 2016.

Πηγή: mikrasiatis.gr