8 Μάιος 2016, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2016, 14:45

Σαντίκ Χαν: Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου (φωτο)

  • Σαντίκ Χαν: Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου (φωτο)
    Ο Σαντίκ Χαν πρόβαλε ιδιαίτερα κατά την προεκλογική εκστρατεία το γεγονός ότι είναι αυτοδημιούργητος και γιος ενός Πακιστανού μετανάστη (φωτ.: Facebook / Santiq Khan)
  • Σαντίκ Χαν: Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου (φωτο)
  • Σαντίκ Χαν: Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου (φωτο)

Για προσωπική νίκη του Εργατικού Σαντίκ Χαν έκανε λόγο ο βρετανικός Τύπος, καθώς ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου συγκέντρωσε στο β΄ γύρο το αξιοπρόσεκτο ποσοστό του 56,8% έναντι  43,2% του αντιπάλου του Ζακ Γκόλντσμιθ, των Τόρηδων. Ο Guardian επισημαίνει ότι ο διεθνής Τύπος ασχολήθηκε περισσότερο με την ταπεινή καταγωγή του, που ο ίδιος φρόντισε να αναδείξει σε κάθε ευκαιρία, και με το ότι είναι μουσουλμάνος.

Η θρησκευτική του ταυτότητα αναδείχτηκε σε κύριο στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας μετά την προσπάθεια του αντιπάλου του Ζακ Γκόλντσμιθ να τον συνδέσει με ακραίες ισλαμιστικές θέσεις.

Και παρ΄ ότι εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν την προσωπική του επιτυχία, αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να γίνει δήμαρχος όλων των Λονδρέζων, όπως ο ίδιος υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Σαντίκ Χαν πρόταξε το πάγωμα της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την εξασφάλιση πιο φτηνής στέγης, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την περικοπή των φόρων.

Πέρα όμως από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, φαίνεται ότι η προσωπική του ιστορία τού εξασφάλισε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ψηφοφόρων του. Ο Σαντίκ Χαν είναι ένα από τα οκτώ παιδιά ενός οδηγού λεωφορείου και μιας μοδίστρας από το Πακιστάν, που έφτασαν ως μετανάστες στην Αγγλία. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1970.


Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου τώρα και σε… γλυκάκια

Από μικρός έκανε μποξ για να μπορεί να απαντήσει σε εκείνους που τον αποκαλούσαν κοροϊδευτικά «Πάκι». Σε ηλικία 15 ετών προσχώρησε στο Εργατικό Κόμμα. Με την παρότρυνση των καθηγητών του στράφηκε στη Νομική, αν και η πρώτη επιλογή του ήταν οι θετικές επιστήμες. Το 2005 εγκατέλειψε τη δικηγορία για να εκλεγεί βουλευτής του Τούτινγκ.

Τρία χρόνια αργότερα, τού προτάθηκε η θέση του υπουργού Αρμόδιου για τις Κοινότητες και έτσι ο Σαντίκ Χαν έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος, μέλος μιας βρετανικής κυβέρνησης.

Η δεύτερη πρωτιά ήρθε στις 6 Μαΐου 2016, όταν έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος σε μια από τις σπουδαιότερες μητροπόλεις της Δύσης. Το αμερικανικό όνειρο αναβιώνει στην αγγλοσαξονική του εκδοχή.