6 Μάιος 2016, 21:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάιος 2016, 20:25

Στην ολομέλεια προς ψήφιση το Ασφαλιστικό-Φορολογικό νομοσχέδιο

  • Στην ολομέλεια προς ψήφιση το Ασφαλιστικό-Φορολογικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε την Παρασκευή στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και επί των άρθρων το Ασφαλιστικό-Φορολογικό νομοσχέδιο. Πέρασε κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους της κυβερνώσας πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αξιοσημείωτη η απουσία πολλών βουλευτών από όλες τις παρατάξεις. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το Σάββατο στις 10:00 το πρωί και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής.

Σκληρή κριτική ασκήθηκε στην κυβέρνηση για την επιλογή της να φέρει άρον-άρον το νομοσχέδιο προς ψήφιση, παρ' ότι δεν είναι προαπαιτούμενο για το Eurogroup της  Δευτέρας 9 Μαΐου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο θα προστεθούν συνολικά περισσότερες από 20 τροπολογίες των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και ορισμένες των βουλευτών, ενώ πηγές έκαναν λόγο και για τροπολογία της ύστατης στιγμής που περικόπτει ακόμα περισσότερο το όριο του αφορολόγητου.

Δεκτή δήλωσε ότι θα κάνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος την τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Ποταμιού, σχετικά με τις συντάξεις των ΑμΕΑ, με την οποία περιορίζεται το ποσοστό των προβλεπόμενων περικοπών.

Απεργιακό δελτίο
Την ίδια ώρα εργαζόμενοι όλων των παραγωγικών τάξεων συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώνουν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα δυσβάσταχτα μέτρα που κομίζει το νέο νομοσχέδιο. Στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή και το Σάββατο συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα τις ίδιες μέρες παραμένουν ακινητοποιημένα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Η ΠΝΟ μάλιστα έχει προαναγγείλει ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου.

Με απόφαση επίσης που ελήφθη την Παρασκευή οι δικηγόροι παρατείνουν την αποχή τους έως τις 14 Μαΐου. Το επόμενο ραντεβού των εργαζόμενων είναι την Κυριακή, ημέρα ψήφισης του νομοσχέδιου, οπότε αναμένονται μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.