5 Μάιος 2016, 20:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2016, 19:42

Σε ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στα παρευξείνια πανεπιστήμια συμφώνησαν οι πρυτάνεις ΑΠΘ και Κουμπάν

  • Σε ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στα παρευξείνια πανεπιστήμια συμφώνησαν οι πρυτάνεις ΑΠΘ και Κουμπάν
    Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου του Κουμπάν Μ. Αστάποφ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στην ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος «Ιάσων» –που προωθεί τις ελληνικές σπουδές στα παρευξείνια πανεπιστήμια– για την επόμενη τριετία, συμφώνησαν ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Περικλής Μήτκας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Κουμπάν Μ. Αστάποφ.

Συνάντηση των δύο πρυτάνεων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ακαδημαϊκής αποστολής στο Κρασνοντάρ στις 21-23 Απριλίου, με αφορμή το 2ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν.

«Το πρόγραμμα θα παραμείνει εστιασμένο στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών σπουδών στις παρευξείνιες χώρες. Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε ορισμένα προγράμματα, ιδιαίτερα στην Κριμαία», διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περικλής Μήτκας.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης η ενίσχυση της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ, με την τακτική αποστολή επισκεπτών καθηγητών από το Κουμπάν. Επιβεβαιώθηκε επίσης και η απόφαση για την ίδρυση Κέντρου Πιστοποίησης της ρωσικής ως ξένης γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Κουμπάν, σε πανηγυρική τελετή ο καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Καζάζης αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν, για τη συνολική προσφορά του τα τελευταία 20 χρόνια, ως υπεύθυνου του Προγράμματος «Ιάσων»..

Ο Περικλής Μήτκας γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρόξενο στο Νοβοροσίσκ, Φραγκίσκο Κωστελλένο, εξετάστηκε η δυνατότητα υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων πολιτισμού και εκπαίδευσης, οι οποίες θα απευθύνονται σε Έλληνες που ζουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στον Καύκασο.

Οκτώ Έλληνες φοιτητές αναχώρησαν την Πέμπτη για το Κρασνοντάρ για να διεκδικήσουν διάκριση σε διαγωνισμό ρωσικής γλώσσας, τον οποίο διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν.

Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στον διαγωνισμό είναι ο γραμματέας του Προγράμματος «Ιάσων», διδάκτωρ της Ρωσικής Φιλολογίας, Δημήτρης Φωτιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει την οργάνωση και διδασκαλία των μαθημάτων ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ, με τη λειτουργία τμημάτων των 40 ατόμων, για αρχάριους και για προχωρημένους.