5 Μάιος 2016, 17:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2016, 17:19

Θεσσαλονίκη: Με ομιλητή έκπληξη οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Ρεπορτάζ

  • Θεσσαλονίκη: Με ομιλητή έκπληξη οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Ρεπορτάζ
    (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr)

O Τούρκος ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Σαΐτ Τσετίνογλου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, την οποία θα διοργανώσει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στις 19 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:30 και θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπως συμβαίνει τα τελευταία 13 χρόνια.

Όπως είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, η επιλογή του Σαΐτ Τσετίνογλου έγινε προκειμένου η Ομοσπονδία να δώσει ένα συμβολικό χαρακτήρα στην εκδήλωση. «Αλλά και επειδή ο Τούρκος ακαδημαϊκός εδώ και χρόνια κάνει αγώνα στη γειτονική χώρα για την αναγνώριση των Γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπληρώνει.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr)

Η ΠΟΕ έχει ήδη στείλει έγγραφο αίτημα στο Δήμο Θεσσαλονίκης για τη χρήση της πλατείας Αγίας Σοφίας, και αναμένει απάντηση. Ο Χρήστος Τοπαλίδης εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την παραχώρηση.

Της ομιλίας του Σαΐτ Τσετίνογλου θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Μετά την ομιλία θα ξεκινήσει πορεία, μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Εγνατίας, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου, με κατάληξη το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. Εκεί η διοίκηση της ΠΟΕ θα θυροκολλήσει ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Εκδηλώσεις της νεολαίας
Προκειμένου να επικοινωνήσει στον κόσμο το μήνυμα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, η νεολαία της ΠΟΕ θα πραγματοποιήσει παράλληλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, όπως είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της νεολαίας της ΠΟΕ Γρηγόρης Κεσαπίδης, την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 12:00, θα ξεκινήσει ποδηλατοπορεία από την Α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι ποδηλάτες, μετά από περιήγηση στο κέντρο της πόλης, θα καταλήξουν στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με ενδιάμεση στάση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην οδό Τσιμισκή.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Επιπλέον, από τις 15 μέχρι και τις 18 Μαΐου η νεολαία της ΠΟΕ θα στήσει περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους προκειμένου να ενημερώσει τον κόσμο της συμπρωτεύουσας για τη Γενοκτονία. Σχεδιάζεται αυτές τις μέρες να πραγματοποιηθούν και κάποια σχετικά δρώμενα στο χώρο μπροστά από το περίπτερο, ενώ υπάρχει η σκέψη, σε συνεργασία με την ποντιακή νεολαία των ΗΠΑ, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα σε Θεσσαλονίκη και Νέα Υόρκη να αφεθούν στον ουρανό μπαλόνια με μηνύματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης