5 Μάιος 2016, 17:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2016, 17:06

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων ενόψει ψήφισης Ασφαλιστικού-Φορολογικού

  •  Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων ενόψει ψήφισης Ασφαλιστικού-Φορολογικού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Γενική απεργία για την Παρασκευή και το Σάββατο προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στην Ολομέλεια το σαββατοκύριακο το νομοσχέδιο με τις αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό. Για την Κυριακή είχε ήδη προκηρυχθεί απεργία λόγω της Πρωτομαγιάς. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μετατρέπονται στις κεντρικές απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων· αποκορύφωμα η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Κυριακή.

Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στις γενικές απεργίες και στα συλλαλητήρια, και ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να καταδικάσουν κοινοβουλευτικά το πραξικόπημα της κυβέρνησης».

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται: «Όσο η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο της μισθωτής εργασίας, η απάντησή μας θα δίνεται στους δρόμους με συνεχή αγώνα».

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ξεκινά από το πρωί της Παρασκευής στις 06:00 έως το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Στελέχη της ΠΝΟ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη βουλή, θα έχουν προοπτική κλιμάκωσης. Σε αυτές ενσωματώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς με συμμετοχή των Ελλήνων ναυτικών στην 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Κυριακή 8 Μαΐου.

Σε 48ωρη απεργία προχωρά από τα μεσάνυχτα απόψε και η ΓΕΝΟΠ, ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Οι δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή τους μέχρι και το Σάββατο 7 Μαΐου, ενώ οι συμβολαιογράφοι απέχουν και την Παρασκευή από τα καθήκοντά τους.