5 Μάιος 2016, 16:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2016, 16:15

Τουρκία: Παραιτείται ο Αχμέτ Νταβούτογλου

  • Τουρκία: Παραιτείται ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε σήμερα από την Άγκυρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου γνωστοποιώντας ταυτόχρονα τη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματός του στις 22 Μαΐου, για την εκλογή νέου προέδρου.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP), ο Νταβούτογλου είπε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί παρά την επιτυχία της θητείας του. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα κομματικά όργανα.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως δεν μετανιώνει για την απόφασή του, τονίζοντας: «Η παραίτησή μου δεν αποτελεί επιλογή αλλά αναγκαιότητα».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματός του. Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Νταβούτογλου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με την κατάσταση των σχέσεών του με τον Ερντογάν, που είναι τεταμένες.

«Η σχέση αφοσίωσης που έχουμε με τον πρόεδρο θα συνεχιστεί», είπε. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, ο Ερντογάν ευχήθηκε στον Νταβούτογλου όλα να πάνε καλά τονίζοντας ότι «ήταν απόφασή του». Πάντως πριν από τη χθεσινή συνάντησή τους, ο Ερντογάν φέρεται να είχε δηλώσει: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάς πώς πήρες τη θέση σου»...