6 Μάιος 2016, 04:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2016, 15:18

Το pontos-news.gr κάνει ελληνικό Πάσχα στην Οδησσό – Αποστολή (φωτο, βίντεο)

 • Το pontos-news.gr κάνει ελληνικό Πάσχα στην Οδησσό – Αποστολή (φωτο, βίντεο)
  Ελληνικό Πάσχα στην Οδησσό, με τις σούβλες σε πρώτο πλάνο! (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
 • Το pontos-news.gr κάνει ελληνικό Πάσχα στην Οδησσό – Αποστολή (φωτο, βίντεο)
  Ελληνική λεβεντιά στο Πάσχα της Οδησσού (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
 • Το pontos-news.gr κάνει ελληνικό Πάσχα στην Οδησσό – Αποστολή (φωτο, βίντεο)
  Οι ελληνικοί χοροί είχαν την τιμητική τους στην πασχαλιάτικη γιορτή (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
 • Το pontos-news.gr κάνει ελληνικό Πάσχα στην Οδησσό – Αποστολή (φωτο, βίντεο)
  Η κεντρική σκηνή πλαισιωμένη από την ελληνική και την ουκρανική σημαία (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
 • Το pontos-news.gr κάνει ελληνικό Πάσχα στην Οδησσό – Αποστολή (φωτο, βίντεο)
  Χάρη στον επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα γιορτάστηκε παραδοσιακό ελληνικό Πάσχα (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Αποστολή στην Οδησσό: Βασίλης Τσενκελίδης

Για ακόμα μια φορά στην ιστορία τους, οι κάτοικοι της Οδησσού, στα βόρεια παράλια του Εύξεινου Πόντου, βίωσαν την έντονη παρουσία του ελληνισμού. Με ελληνικό τρόπο γιορτάστηκε φέτος το Πάσχα στην καρδιά της πόλης, που στάθηκε το λίκνο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ας μην ξεχνάμε ότι από την ίδρυση της Οδησσού στα τέλη του 18ου αιώνα οι Έλληνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε όλες τις εξελίξεις που σημάδεψαν την περιοχή.

Την περασμένη Κυριακή, Έλληνες από την Ελλάδα και την Κύπρο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γκρέτσεσκαγια (Ελληνική) της Οδησσού και γιόρτασαν την Ανάσταση μαζί με τους συμπατριώτες τους από την Ουκρανία.

Το pontos-news.gr ήταν εκεί για να καλύψει το Πάσχα των Ελλήνων της Ουκρανίας, που διοργανώθηκε χάρη στη χορηγεία του Έλληνα επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα.

«Πάντα, κάθε χρόνο, οι Έλληνες της Ουκρανίας πήγαιναν στην Ελλάδα για να γιορτάσουν το Πάσχα. Αυτή τη φορά η Ελλάδα ήρθε σε μας. Είναι μεγάλη χαρά για μένα και για όλους μας. Χριστός Ανέστη!». Λόγια γεμάτα ενθουσιασμό από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων της Οδησσού Βασίλη Συμβουλίδη, ο οποίος στην ομιλία του καλωσόρισε θερμά όλους τους Έλληνες.

Παντού ανέμιζαν ελληνικές και ουκρανικές σημαίες στην Ελληνική πλατεία της Οδησσού. Σε όλο το εύρος της, δίπλα στα πανέμορφα σιντριβάνια είχαν στηθεί δεκάδες σούβλες με αρνιά. Χιλιάδες Έλληνες και φιλέλληνες ήρθαν να ζήσουν την ατμόσφαιρα της ελληνικής γιορτής και να δοκιμάσουν λίγο από το αρνί και τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά – όλα κερασμένα.


Οι ετοιμασίες των αρνιών στην πλατεία της Οδησσού

Στην πλατεία είχε στηθεί σκηνή όπου εμφανίστηκαν και τραγούδησαν τα καλύτερα μουσικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και την Ουκρανία. Τον ενθουσιασμό όλων ξεσήκωσαν και οι χορευτικές ομάδες που παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς αλλά και κότσαρι στο κέντρο της πλατείας, παροτρύνοντας τον κόσμο να συμμετάσχει στο γλέντι.

Όλη μέρα κράτησε το πασχαλινό γλέντι· χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να γιορτάσουν την Ανάσταση και από παντού ακούγονταν οι ευχές... «Χριστός Ανέστη», «Αληθώς Ανέστη».

«Χριστός Ανέστη» ανήγγειλε στα ελληνικά και ο δήμαρχος Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ, ο οποίος έδωσε το παρών στην ελληνική γιορτή.


Γκενάντι Τρουχάνοφ, Παντελής Μπούμπουρας, Αντώνης Χαζίρογλου (από αριστερά)

Μοναδικές μουσικές ερμηνείες παρουσίασαν στη σκηνή η σολίστ της Φιλαρμονικής της Οδησσού Αγλαΐα Πολυχρονίδη, η νεανική γυναικεία χορωδία «Οριάνα» του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Οδησσού και της Δημοτικής Ορχήστρας, και η φωνητική ομάδα «Αστέρια» (Σύλλογος Ελλήνων του Ζαπορόζιγιε). Καλεσμένος από την Ελλάδα ήταν και ο Άγγελος Ανδριανός που ερμήνευσε αγαπημένα λαϊκά και δημοτικά τραγούδια των Ελλήνων της διασποράς.

Διοργανωτής και χορηγός της ελληνικής γιορτής ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων επιχειρηματιών και Επιχειρήσεων στην Ουκρανία, Παντελής Μπούμπουρας, που είναι και πρόεδρος του παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Οδησσό. Ο Έλληνας ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρίας «Ήφαιστος», που από 20ετίας δραστηριοποιείται στην Οδησσό υποστηρίζοντας τους Έλληνες της Ουκρανίας, προσπαθεί με τη δράση του συνεχώς να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι ισχυροί δεσμοί ενώνουν τις δύο χώρες, οι οποίοι μάλιστα δυναμώνουν κάθε χρόνο. Σε αυτήν τη λογική θα επιδιώξει να διοργανώσει ανάλογη εκδήλωση και την επόμενη χρονιά, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε.

Στο ελληνικό Πάσχα της Οδησσού, παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν τα ελληνικά συγκροτήματα «Γκιουνές» (Σύλλογος Ελλήνων του Βολνοβάχα), «Μαντζαρότις» (Σύλλογος Ελλήνων του Ουρζούφ), «Μπιρ Ταϊφά» (Σύλλογος Ελλήνων της Παλαιάς Κριμαίας) και «Οχτράς» (Σύλλογος Ελλήνων του Βολοντάρσκογιε).


Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία της Οδησσού

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό Αντώνης Χαζίρογλου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ελένη Γεωργοπούλου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο, ο πρόεδρος του παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Οδησσό Σοφρώνης Παραδεισόπουλος, δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων από όλη την Ουκρανία.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης.

Gallery