8 Μάιος 2016, 21:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2016, 16:32

Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων για καρκίνο του δέρματος από τη Δευτέρα

  • Η θέση του μελανώματος σχετίζεται με πιθανές μεταστάσεις
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Δωρεάν εξετάσεις των σπίλων και των όγκων του δέρματος, από ιδιώτες γιατρούς αλλά και νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι πολίτες από τις 9 μέχρι τις 13 Μαΐου. Την εβδομάδα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος διοργανώνει η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία όπως κάθε χρόνο, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο και η συχνότητά του αυξάνει με υψηλότερο ρυθμό από οποιονδήποτε άλλον τύπο καρκίνου. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, είναι πλήρως ιάσιμος.

Στην Ελλάδα περίπου 1.500 άνθρωποι κάθε χρόνο εμφανίζουν μελάνωμα. Στις ΗΠΑ καταγράφονται 22 νέα περιστατικά μελανώματος ανά 100.000 ανθρώπους ετησίως, στην Ευρώπη 14, ενώ στην Αυστραλία 47. Το 2016 εκτιμάται ότι θα έχουμε 76.380 νέες εμφανίσεις μελανώματος στις ΗΠΑ, και 10.130 θανάτους από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Ο καρκίνος του δέρματος εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, δηλαδή όσο ευρίσκεται ακόμη στην επιδερμίδα με τη μορφή σπίλων ή ελιών, είναι πλήρως ιάσιμος. Αρκεί μια απλή χειρουργική αφαίρεση για να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του ασθενούς. Όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (δηλαδή όσοι έχουν στο οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό τους καρκίνο του δέρματος, όσοι έχουν πολλές ελιές και όσοι έχουν πολύ ανοιχτό δέρμα) πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικά.

Προσοχή στον ήλιο και στο solarium
Η προστασία από την υπερέκθεση στον ήλιο αποτελεί απαραίτητη προληπτική συμπεριφορά για όλους, ιδίως για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η έντονη περιοδική έκθεση στον ήλιο –ιδίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών– και τα εγκαύματα –ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία– αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία εμφάνισης μελανώματος.

Έτσι, πρέπει να αποφεύγουμε την έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και να χρησιμοποιούμε όλες τις μεθόδους ηλιοπροστασίας (μπλουζάκι, αντηλιακό, σκιερά μέρη). Σύμφωνα με μελέτες, κάποιος που δεν χρησιμοποιεί καμία μέθοδο ηλιοπροστασίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο δεύτερο ήμισυ της ζωής του θα αναπτύξει κάποιον από τους μη μελανοκυτταρικούς τύπους καρκίνου του δέρματος.

Το solarium διαθέτει όλες τις αρνητικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Το 2015 στις ΗΠΑ το FDA εξέδωσε σχετική προειδοποίηση συνιστώντας να αποφεύγεται το solarium, ιδιαίτερα πριν από την ενηλικίωση.

Θεσσαλονίκη: Στόχος η διευρυμένη λειτουργία του νοσοκομείου Αφροδίσιων Νοσημάτων
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εβδομάδα καρκίνου του δέρματος, οι ειδικοί γιατροί της Α΄ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του ΑΠΘ αναφέρθηκαν στη δυνατότητα διεύρυνσης λειτουργίας του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων της Θεσσαλονίκης (ΝΑΔΝΘ) με ελάχιστο κόστος.

Κατέθεσαν και προστάσεις γι’ αυτό, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Επαναφορά των κλινών νοσηλείας των ασθενών στο ιδιόκτητο ακίνητο του ΝΑΔΝΘ, για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του νοσοκομείου από άποψη υποδομών αλλά και ιστορικής διαδρομής. Τούτο δεν αντίκειται στους ισχύοντες οργανισμούς, ούτε απαιτεί να ανακτήσει το ΝΑΔΝΘ διακριτή νομική προσωπικότητα, γεγονός που θα επέφερε καινούριες δαπάνες.
  • Ενίσχυση της λειτουργίας του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και του Φαρμακείου του νοσοκομείου, ώστε να υποστηριχθεί μερικώς η επαναφορά των κλινών.
  • Επαναφορά τουλάχιστον δύο διοικητικών υπαλλήλων από τους πολλούς που «υφηρπάσθησαν» με τη διοικητική ενοποίηση με το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο.

Τέλος, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, μια ενέργεια η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα με ελάχιστο κόστος και θα ανακουφίσει ιδιαίτερα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, είναι η επαναλειτουργία της καθημερινής (πενθήμερης) διευρυμένης λειτουργίας (8:00-20:00) του ΝΑΔΝΘ, κατόπιν κοινής συμφωνίας του τρόπου διαμόρφωσής της (εξωτερικά-απογευματινά ιατρεία, εφημερία κτλ.), ώστε να εξυπηρετούνται, και μάλιστα με υψηλού επιπέδου παροχές, οι πολίτες που επλήγησαν διπλά από τις μειώσεις των εισοδημάτων τους και τις περικοπές στις παροχές υγείας.