5 Μάιος 2016, 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2016, 13:46

Η πόλη του Τορόντο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Η πόλη του Τορόντο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την ώρα που στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, με κορυφαίο τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, αρνούνται την από χρόνια και από πολλές πηγές τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια της Γενοκτονίας των Ποντίων, οι ομογενείς δίνουν σκληρές μάχες στις νέες πατρίδες τους για να αναγνωριστούν τα εγκλήματα των Νεότουρκων στις αρχές του 20ού αιώνα. Μια τέτοια μάχη κέρδισε την Τετάρτη η ελληνική κοινότητα του Τορόντο.

Το Τορόντο προχώρησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, υιοθετώντας σχεδόν ομόφωνα την πρόταση των ομογενών δημοτικών συμβούλων Τζιμ (Δημήτρη) Καρύγιαννη και Μαίρης Φραγκεδάκη.

Αν και τυπικά η απόφαση μένει να υπογραφεί και να επικυρωθεί από τον αρμόδιο ανώτατο διοικητικό υπάλληλο του δήμου, οι ομογενείς, και μαζί τους όλοι οι Πόντιοι, πανηγυρίζουν για μια ακόμα νίκη όχι μόνον έναντι της Τουρκίας που αρνείται να αναγνωρίσει το οργανωμένο έγκλημα των αρχών του προηγούμενου αιώνα αλλά και των ημεδαπών αρνητών της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Το δημοτικό συμβούλιο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων, για να τιμήσει τη μνήμη ανδρών, γυναικών και παιδιών που πέθαναν» αναφέρει στην απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του Τορόντο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη νίκη της δραστήριας ελληνικής κοινότητας του Τορόντο και επίσημες ανακοινώσεις, αναμένονται τις επόμενες ώρες.