5 Μάιος 2016, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2016, 11:39

Ο Ερντογάν «τελειώνει» τον Νταβούτογλου από το ΑΚΡ

  • WikiLeaks: Δημοσίευσαν σχεδόν 300.000 emails του κόμματος του Ερντογάν
    (Φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Turkish Presidential Press Office)

Παρέμεινε στη θέση του πρωθυπουργού και του προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) 21 μήνες, έχοντας διαδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε τη θέση αυτή για 13 χρόνια, έως το 2014. Σήμερα, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα γυρίσει σελίδα στην πολιτική του καριέρα.

Οι φήμες που έκαναν λόγο για καρατόμηση του από τον Ερντογάν φαίνεται πως όχι μόνο ευσταθούν αλλά και πως όλα θα γίνουν όπως τα θέλει ο Σουλτάνος το ταχύτερο δυνατόν.

Στις 11:00 αναμενόταν να συνεδριάσει η Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή του ΑΚΡ με θέμα που δεν είναι άλλο από το μέλλον του Αχμέτ Νταβούτογλου στο κόμμα. Στη συνέχεια, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν πως ο Τούρκος πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις όπου θα εκφράσει την... επιθυμία του να μην θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα αγκάθια στη σχέση Ερντογάν-Νταβούτογλου
Ποια όμως ήταν τα σημεία διαφωνίας των δυο ανδρών που οδήγησαν ουσιαστικά στην καρατόμηση του Νταβούτογλου;

  • Η δήλωση συμμετοχής στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής, του Χακάν Φιντάν, διοικητή της ΜΙΤ. Κίνηση που έκανε ο Φιντάν, μετά από συνεννόηση με τον Νταβούτογλου και χωρίς να έχει ενημερωθεί ο Ερντογάν. Τότε ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει δημόσια ότι δεν βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητα. Μετά από αυτό ο Φιντάν, που είχε παραιτηθεί από τη θέση του για να είναι υποψήφιος, απέσυρε και την υποψηφιότητα και την παραίτηση.
  • Το νομοσχέδιο περί διαφάνειας και πόθεν έσχες πολιτικών, δημάρχων και αξιωματούχων του κράτους και της πολεοδομίας, που κατέθεσε ο Νταβούτογλου. Ο Ερντογάν αντέδρασε και το νομοσχέδιο πήγε στα αζήτητα.
  • Η «Κοινή Διακήρυξη του Ντολμάμπαχτσε» που κατόπιν εντολής υπέγραψαν στις 28 Φεβρουαρίου 2015, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΡ Μαχίρ Ουνάλ με τους Κούρδους βουλευτές. Στην ανακοίνωση δηλωνόταν η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να παραχωρήσει δικαιώματα στους Κούρδους και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης του Κουρδικού. Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 20 Μαρτίου 2015, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στην ουσία δεν αναγνωρίζει την Κοινή Διακήρυξη.
  • Το ζήτημα που προέκυψε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015. Ο Νταβούτογλου ήταν υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο Ερντογάν όχι. Πέρασε του Ερντογάν.
  • Το Προεδρικό σύστημα. Ο Νταβούτογλου κατά, ο Ερντογάν υπέρ. Και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος επιβάλλει την επιθυμία του.
  • Τα μέλη του Τακτικού Συνεδρίου του ΑΚΡ. Ο Νταβούτογλου δεν κατόρθωσε να περάσει τα δικά του, ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενός συνεργάτης του Ερντογάν, το κατάφερε.
  • Οι δικαστικές περιπέτειες των ακαδημαϊκών στην Τουρκία. Ο Νταβούτογλου διαφώνησε.

Το ποτήρι ξεχείλισε με την επαναφορά της αρμοδιότητας να ορίζει και να παύει τα στελέχη των νομαρχιακών και των επαρχιακών επιτροπών του ΑΚΡ στην Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή, από τα χέρια του πρόεδρου. Εν αναμονή των εξελίξεων...