4 Μάιος 2016, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2016, 22:42

Επέκταση εκεχειρίας και στο Χαλέπι συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Μόσχα

  • Επέκταση εκεχειρίας και στο Χαλέπι συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Μόσχα
    Εικόνα μετά από βομβιστική επίθεση στο Χαλέπι (φωτ.: EPA / SANA)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία συνήψαν χθες μια συμφωνία για την επέκταση της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία στην πόλη του Χαλεπιού, όπου καταγράφονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τους αντάρτες τις τελευταίες δέκα ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκεχειρία αυτή «τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 00:01» τοπική ώρα «στην επαρχία του Χαλεπιού, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαλεπιού», και «είδαμε μια γενική μείωση της βίας σε αυτές τις περιοχές, παρότι υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο περί συνέχισης των μαχών σε ορισμένες τοποθεσίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα διαπραγματεύονταν από την αρχή της εβδομάδας την επέκταση της συμφωνίας διακοπής των εχθροπραξιών στη Συρία που τέθηκε σε εφαρμογή την 27η Φεβρουαρίου, αλλά κατέρρευσε στα τέλη του Απριλίου στο Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας στον βορρά που παραμένει κομμένη στα δύο.

Την ίδια ώρα, ο στρατός της Συρίας ανακοίνωνε ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα «καθεστώς ηρεμίας» στο Χαλέπι για 48 ώρες από την Πέμπτη, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση. Το γενικό επιτελείο στρατού της Συρίας διευκρίνισε ότι το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή στη 1:00 την Πέμπτη.