5 Μάιος 2016, 19:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2016, 19:15

Η Δυτική Βιρτζίνια αναγνώρισε τις γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων

  • Η Δυτική Βιρτζίνια αναγνώρισε τις γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στις αρχές του 20ού αιώνα, τα οποία οδήγησαν στη γενοκτονία εκατομμυρίων ανθρώπων, αναγνώρισε η πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια στις ΗΠΑ με διακήρυξή της που ορίζει τον Απρίλιο του 2016 ως «Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τη Γενοκτονία».

«Με την αναγνώριση και τη συνεχή υπενθύμιση της γενοκτονίας των Αρμενίων, του Ολοκαυτώματος και όλων των παλιότερων και σύγχρονων γενοκτονιών, βοηθάμε στην προστασία της ιστορικής μνήμης, διασφαλίζουμε ότι παρόμοιες ωμότητες δεν θα σημειωθούν ξανά και παραμένουμε σε επαγρύπνηση κατά του μίσους, των διώξεων και της τυραννίας».

Αυτό αναφέρει η διακήρυξη την οποία υπογράφει ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας Ερλ Ρέι Τόμπλιν, επικαλούμενος τη σφαγή 1,5 και πλέον εκατομμυρίου Αρμενίων και ενός εκατομμυρίου Ελλήνων και Ασσυρίων από το 1915-1923 αλλά και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία χριστιανών, Γεζίντι και άλλων μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Η πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνιας είναι η 44η που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων και η 9η που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, έστω και εμμέσως τυπικά. Η αναγνώριση υπονοείται στη διακήρυξη (proclamation) που εξέδωσε η αμερικανική πολιτεία. Αν επρόκειτο για έγγραφο αναγνώρισης θα περιλαμβανόταν ο όρος «recognition».

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σημαντική νίκη στον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.