4 Μάιος 2016, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2016, 17:49

Η πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας (φωτο)

  • Η πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας (φωτο)
  • Η πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας (φωτο)
  • Η πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας (φωτο)

Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τέλεση Θείας Λειτουργίας και ποντιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβαναν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για 49η χρονιά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στις πλαγιές του Βερμίου, στο Ροδοχώρι Νάουσας.

Τις διήμερες εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν εκατοντάδες προσκυνητές, εκπρόσωποι φορέων και μέλη ποντιακών σωματείων από ολόκληρη τη χώρα, διοργάνωσε το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».

Στη μονή του Ροδοχωρίου Νάουσας θησαυρίζονται λείψανα του Αγίου, αλλά και μοναδικά κειμήλια που υπήρχαν στο μοναστήρι στον Πόντο, το οποίο κτίστηκε το 752 μ.Χ. Η πανήγυρις ξεκίνησε από την παραμονή της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με το στολισμό της θαυματουργής εικόνας (κειμήλιο από την παλαιά μονή στον Πόντο) και τη μεταφορά της με θρησκευτική ευλάβεια από στρατιωτικό άγημα στον Ιερό Ναό.

Στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ παρουσία πλήθους προσκυνητών, της αντιδημάρχου Νάουσας Χρύσας Πασχούλα και του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας Νικολάου Παλαμούτη. Ακολούθησε το καθιερωμένο παρακάθ’, όπου ο Γιώργος Σοφιανίδης και ο Δημήτρης Αμπερίδης έπαιξαν λύρα και απέδωσαν μαζί με τους παρευρισκόμενους επιτραπέζια παραδοσιακά τραγούδια.

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Παπαδόπουλου, με τη συνδρομή του εφημέριου του Ροδοχωρίου και υπεύθυνου του ναού του Περιστερεώτα Ευστράτιου Ιμβριώτη. Η πανηγυρική ημέρα συνεχίστηκε με καλωσόρισμα των προσκυνητών και χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» Αριστείδη Κυριακίδη.

Ακολούθησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την παρουσίαση του οποίου ανέλαβε ο πρόεδρος του σωματείου «Οι Μωμόγεροι» Κώστας Αλεξανδρίδης. Περιλάμβανε χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας, την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Ζερβοχωρίου «Ποντιακά νιάτα».

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης Ανέστης Οσιπίδης, ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, οι ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου Χρήστος Καμενίδης και Στάθης Πελαγίδης, η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης Αγγελική Παπαδοπούλου, ο διοικητής της Β΄ Μοίρας Καταδρομών αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Παπαδόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.