8 Μάιος 2016, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάιος 2016, 19:01

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και τα μηνύματα του βίου του

  • Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και τα μηνύματα του βίου του

Κυριακή 8 Μαΐου, και στο ημερολόγιο αναγράφεται μέσα στα άλλα «Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου». Μια γιορτή άγνωστη στους πολλούς, με μεγάλη όμως σημασία και μηνύματα ζωής και αξιών.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, γιος του ψαρά Ζεβεδαίου και της Σαλώμης, αδερφός του αποστόλου Ανδρέα, ήταν ο μαθητής που ο Κύριος Ιησούς Χριστός αγαπούσε πάρα πολύ.

Ο Ιωάννης ήταν μια ευγενική ψυχή που ακολούθησε τον Χριστό μετά τη βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό, ενώ πρώτα ανήκε στους μαθητές του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ήταν ο μαθητής που βρισκόταν κοντά στον Κύριο, που είχε την παρρησία να τον ρωτήσει ποιος θα τον προδώσει, αλλά και αυτός στον οποίο ο Θεάνθρωπος εμπιστεύτηκε την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ένας μεγάλος απόστολος, ένας μεγάλος άγιος που πραγματοποίησε πολλά θαύματα, και μάλιστα ευλόγησε και τα μέρη της αγαπημένης μας πατρίδας, όταν εξορίστηκε από τον βασιλιά Δομιτιανό στην Πάτμο. Εκεί συνέγραψε και την Αποκάλυψη. Διαβάζοντας το βίο του βλέπουμε ότι αγαπούσε τον Θεό με όλη την καρδιά και τη σκέψη του, αλλά μιμούμενος τον Θεάνθρωπο Διδάσκαλό του αγαπούσε και τον πλησίον του, γι’ αυτό ο Θεός τον αξίωσε των επουράνιων αγαθών. Πραγματοποίησε μεγάλα θαύματα και το σώμα του μετέστη στους ουρανούς. Το συναξάρι του γράφει πως γνώριζε τη μετάστασή του, και γι’ αυτό μόνος του ξάπλωσε στον τάφο του, από όπου όμως το σώμα του μετέστη. Η μετάστασή του συνέβη στην Έφεσο, όπου και έδρασε τον περισσότερο χρόνο της αποστολικής του εργασίας.

Η άκρα αγάπη και ταπείνωσή του στον Χριστό είναι που μας κάνει να τον τιμούμε στις 8 Μαΐου (Σύναξις της αγίας κόνεως της εκπορευομένης εκ του τάφου του Ιωάννου του Θεολόγου).

Η μέρα αυτή συνδέεται με την ανάδυση από τον τάφο του Αγίου της θαυματουργικής κόνεως (σκόνης), που οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούσαν το επίγειο μάνα. Με την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος ο τάφος του Αγίου έγινε πηγή ίασης ψυχών και σωμάτων. Η Σύναξη του Ευαγγελιστού Ιωάννου τελούνταν με μεγαλοπρέπεια στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης, όπου στην τοποθεσία Έβδομον υπήρχε ναός στο όνομά του.

Η ευλογημένη Ανατολή βρίθει από θεία χάρη και από μάρτυρες της Ορθοδοξίας μας. Γι’ αυτό τα μηνύματα αυτής της εορτής είναι πολλά, και ας είναι μια εορτή άγνωστη στους περισσοτέρους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως μας δείχνει την οδό και της προσωπικής σωτηρίας αλλά και της εθνικής μας λύτρωσης, από τα τόσα πάθη που έχουν περικυκλώσει και την ευλογημένη μας πατρίδα.

Αρχικά, ο απόστολος Ιωάννης αγαπούσε πάρα πολύ τον Διδάσκαλό του, και έμεινε δίπλα Του και στην πιο κρίσιμη στιγμή της Σταύρωσης. Η αφοσίωση του αυτή δεν μας θυμίζει σε τίποτα την δική μας συμπεριφορά, των Ελλήνων, που δυστυχώς έχουμε ξεχάσει την τιμή και την αφοσίωση στους δασκάλους μας, αλλά και εκείνοι έχουν ξεχάσει την αγάπη και τη θυσία για τους μαθητές – κάτι που ως εκπαιδευτικό μου προκαλεί προβληματισμό και θλίψη. Ο Άγιος Ιωάννης έδωσε μάχη για αυτά που πίστευε, είχε ταπείνωση και μεγάλη αγάπη, κι αυτό τον αξίωσε να γίνει ένας θαυματουργός άγιος και μετά θάνατον.


Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο (ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Αν λοιπόν κι εμείς αγωνιστούμε με αγάπη για τον συνάνθρωπο και την πατρίδα, αν επιστρέψουμε στις αξίες που μας ανέβασαν ψηλά κάνοντας όλη τη γη να μιλά για την μικρή Ελλάδα, τότε έχουμε ελπίδες να βγούμε από αυτά που μας βασανίζουν τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να τονίσω πως η διάθεσή μου δεν έχει να κάνει με κάποια σκέψη «Μεσσιανισμού», αναφέρομαι αντίθετα στον προσωπικό αγώνα όλων μας.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ήταν ένας απλός ψαράς που ο Θεός τού αποκαλύφθηκε όχι μόνο για την καλή του προαίρεση, αλλά και γιατί αγωνιζόταν κάθε μέρα για την αγάπη και το καλό. Αυτός σαν τον Διδάσκαλό του επανέφερε ακόμη και έναν ληστή στη ζωή της αγάπης. Εδώ πρέπει να σταθούμε. Η πατρίδα μας περνά δύσκολα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αύριο, όμως έχουμε τρανή ελπίδα και παράδειγμα, τους αγίους μας και την λαμπρή ιστορία μας. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης πάτησε τα χώματα της Ελλάδας και άφησε τη μεγάλη ευλογία του.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε το μήνυμά του «Τεκνία, αγαπάτε αλλήλους», και αν μας ρωτήσουν γιατί, να δίνουμε τη δική του απάντηση: «Γιατί είναι εντολή του Κυρίου και όταν αυτό μόνο γίνεται, αρκεί».

Είθε η ευλογία του να χαριτώνει την πατρίδα μας και να μας φωτίζει όλους. Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!

Προκοπίδου Μαρία
Εκπαιδευτικός, συγγραφέας του βιβλίου Η Άτρα του Πόντου, εκδ. Ινφογνώμων, 2014.