4 Μάιος 2016, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2016, 11:30

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η κεντρική εκδήλωση της Ημέρας Μουσείων

  • Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία την Πέμπτη
    Το Αρχαιολογικό Μουσείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μια ιδιαίτερη τιμή κάνει φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, δίνοντας του τη διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης της Ημέρας Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 19:00 το απόγευμα.

Η επιλογή έγινε λόγω της προσφοράς του μουσείου –του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου– στον πολιτισμό αλλά και στον πανελλήνιο χαρακτήρα των συλλογών του που εκπροσωπούν τις παναθρώπινες αξίες.

Φιλοξενεί πάνω από 11.000 εκθέματα ενώ αρχικά προοριζόταν για να στεγάσει το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Οι πλούσιες συλλογές του προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Οι εκδηλώσεις
Οι φετινές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, της προέδρου του ελληνικού τμήματος του ICOM Αλεξάνδρας Μπούνια, του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη και της διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρίας Λαγογιάννη.

Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του 'Αστορ Πιατσόλα από την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, με σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο, καθώς και απαγγελία των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο στην αίθουσα του Βωμού (12:00-24:00 με διακοπή από 18.00 -20.30), δράση - προάγγελο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες» που ετοιμάζει το Μουσείο για την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του.