4 Μάιος 2016, 10:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2016, 09:58

Σουμελά, Βαζελώνας, Περιστερεώτας απογειώνουν την Ματσούκα

  • Σουμελά, Βαζελώνας, Περιστερεώτας απογειώνουν την Ματσούκα

Περίοπτη θέση στις δέκα πιο τουριστικές περιοχές της Τουρκίας κατέχει η Ματσούκα όχι μόνο λόγω της φυσικής ομορφιάς της αλλά και των τριών ιστορικών σταυροπηγιακών μοναστηριών της Παναγίας Σουμελά, του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνας και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που αποτελούν πανίσχυρο πόλο τουριστικής έλξης.

Μόνο το 2015, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα haberler.com, η Ματσούκα φιλοξένησε 700.000 επισκέπτες, γεγονός που αποδεικνύει την τουριστική δύναμη της περιοχής. Ιδιαίτερη άνοδο έχει ο φυσιολατρικός τουρισμός καθώς τα πανέμορφα παρχάρια Κερασιά, Λαπαζών, Κουλίνταγι, Μαγούρα, Φιγανόη, Αεσέρ και Χότζα μεζαρί και τα αλπικά οροπέδια αποτελούν ονειρεμένους προορισμούς.

Μάλιστα ο δήμαρχος Ματσούκας Κοράι Κοτσχάν έσπευσε να δηλώσει ότι «η Ματσούκα δεν είναι η σημαντικότερη επαρχιακή πόλη μόνο του νομού Τραπεζούντας, αλλά ολόκληρου του Πόντου».

Τη στιγμή αυτή, είπε, η Παναγία Σουμελά αποτελεί μια από τις ατμομηχανές του τουρισμού του ανατολικού Πόντου.

«Έχει φιλοξενήσει περίπου 700 χιλιάδες εγγεγραμμένους τουρίστες, ενώ ένα εκατομμύριο έχει επισκεφθεί αυθημερόν την περιοχή. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η Ματσούκα θα γίνει ένα τουριστικό κέντρο» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σχέδιο για κατασκευή τελεφερίκ στην Παναγία Σουμελά, για διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη λίμνη Τσακίργκιολ, για αναπαλαίωση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνας, ενώ επισήμανε και την ύπαρξη της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα στην κοιλάδα της Γαλίανας.