3 Μάιος 2016, 22:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2016, 21:45

Die Tageszeitung: Κατηγορώ κατά της φίμωσης του Τύπου στην Τουρκία

  • Die Tageszeitung: Κατηγορώ κατά της φίμωσης του Τύπου στην Τουρκία

Η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung κυκλοφόρησε την Τρίτη, Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, με δίγλωσση γερμανο-τουρκική έκδοση και με τίτλο «Sansürsüz / Χωρίς λογοκρισία», για να καταγγείλει τη λογοκρισία στην Τουρκία και τη σιωπή που τηρούν Βερολίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεκαέξι σελίδες, γραμμένες και στις δύο γλώσσες, εξιστορούν το δύσκολο έργο των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

Η έκδοση αναφέρεται επίσης στη σιωπή της Γερμανίας και της Ευρώπης απέναντι στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα περιορίσει την εισροή των μεταναστών προς την Ευρώπη από τη Συρία. «Δεν μπορούμε να αγνοούμε τη σφοδρότητα με την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας πολεμά την ελευθερία του Τύπου, είναι σαν να αρνούμαστε» την πραγματικότητα, γράφει η Die Tageszeitung.

«Η κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται από την καλή βούληση της Τουρκίας, το προσπερνά, σαν να είναι μερικά επικριτικά σποραδικά λόγια. Δεν θα γίνουμε συνεργοί», συνεχίζει η εφημερίδα «καθώς οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα για την ηρεμία μας».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικρίθηκε έντονα γιατί ενέκρινε το τουρκικό αίτημα για άσκηση διώξεων εναντίον Γερμανού κωμικού για ένα σατιρικό ποίημά του που θεωρήθηκε προσβλητικό από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γερμανός κωμικός Γιαν Μπέμερμαν, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόφαση αυτή, επέκρινε έντονα την καγκελάριο, ενώ περιμένει να δει αν ο εισαγγελέας θα τού ασκήσει δίωξη για «προσβολή οργάνων ή εκπροσώπων του ξένου κράτους», αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

«Η καγκελάριος δεν πρέπει να διστάζει, όταν πρόκειται για την ελευθερία της γνώμης. Αντ' αυτού, με έκοψε σε φιλέτα, με σέρβιρε για το τσάι ενός νευρωτικού δικτάτορα και με μετέτρεψε σε έναν Γερμανό Αϊ Ουέιουέι», δήλωσε στην Die Zeit, αναφερόμενος στον ιδιαίτερα προβεβλημένο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης Κινέζο αντιφρονούντα και καλλιτέχνη.