3 Μάιος 2016, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2016, 12:03

Απιδεώνας Πατρών: Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στο χωριό των Ποντίων (φωτο)

  • Απιδεώνας Πατρών: Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στο χωριό των Ποντίων (φωτο)
    (Φωτ.: i-m-patron.gr)
  • Απιδεώνας Πατρών: Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στο χωριό των Ποντίων (φωτο)

Οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου στον Απιδεώνα Πατρών, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόγονοί τους, γιόρτασαν με λαμπρότητα και συγκίνηση τη μνήμη του προστάτη του όμορφου χωριού της Αχαΐας, Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε συγκινητικά για τις μνήμες και τις παραδόσεις του Πόντου, για τις αλησμόνητες Πατρίδες, για την παράδοση της Ρωμηοσύνης που την κρατούν τα παιδιά, οι απόγονοι των ξεριζωμένων πατέρων.

Βλέποντας τους νέους και τις νέες του Απιδεώνα ντυμένους με τις παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες, συνεχάρη τους γονείς τους αλλά και τα ίδια τα παιδιά και συνέστησε να συνεχίσουν στα βήματα των μαρτύρων προγόνων τους καθώς επίσης και να κρατήσουν ως «κόρη οφθαλμού» την παρακαταθήκη που παρέλαβαν και τη δόξα των ηρώων και μαρτύρων Ποντίων.


(Φωτ.: i-m-patron.gr)

Ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς εικόνας του Αγίου Γεωργίου, την οποία κρατούσαν στους ώμους τους τα παιδιά, ντυμένα με τις παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Απιδεώνα φυλάσσονται αντίγραφα της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά καί του Αγίου Γεωργίου από την Ιερά Μονή Περιστερεώτα του Πόντου.


(Φωτ.: i-m-patron.gr)