3 Μάιος 2016, 16:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2016, 11:04

Οι επόμενες κινήσεις του Μητσοτάκη με φόντο τη διαπραγμάτευση

  • Οι επόμενες κινήσεις του Μητσοτάκη με φόντο τη διαπραγμάτευση
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με τα μάτια στραμμένα στη διαπραγμάτευση, που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία, με τα γαλάζια στελέχη να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να πάει ούτε σε εκλογές ούτε σε άλλο σχήμα από την παρούσα Βουλή, ετοιμάζει το μηχανισμό της Συγγρού για κάθε πιθανό σενάριο.

Στη ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητηθεί προκαταβολικά η υπογραφή του προέδρου του κόμματος για τα νέα μέτρα, αφού εάν χρειαστεί, αυτά θα εφαρμοστούν το 2018.

Χρονιά που μπορεί να βρει στην εξουσία τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πάντως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δεσμευτεί με κάτι τέτοιο διευκολύνοντας την κυβέρνηση χωρίς τη διενέργεια εκλογών. Ωστόσο άγνωστο παραμένει πόσο έντονες θα είναι οι πιέσεις των Βρυξελλών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχοντας κλείσει τις εσωκομματικές εκκρεμότητες (απομένει μόνο η επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ), σκοπεύει το επόμενο διάστημα να κινηθεί σε δύο μέτωπα.

Το πρώτο αφορά την επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας μετ' επιτάσεως την προσφυγή στις κάλπες. Το δεύτερο εστιάζεται στην προσπάθεια να πειστεί η κοινωνία να ξαναεμπιστευτεί τη ΝΔ, που αποτελεί «τη μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη του τόπου».

Η ΝΔ θα κορυφώνει όλο και περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους στη Βουλή καταδεικνύοντας –σύμφωνα με συνεργάτες του Μητσοτάκη– την «ανικανότητα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου.

Απαντώντας δε στο αίτημα πολλών για την ανάγκη σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, γαλάζιες κομματικές πηγές τονίζουν πως αυτή την επιλογή «την έχει πυροβολήσει ο ίδιος ο Τσίπρας που συνεχώς παράγει εντάσεις. Τώρα που η χώρα χρειάζεται γρήγορες λύσεις, δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου μιας οικουμενικής», σημειώνουν. Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ μελετά το άνοιγμα στο πρώην εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.