3 Μάιος 2016, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2016, 10:47

FT: Η Κομισιόν σχεδιάζει να «τιμωρήσει» τις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

  • Τον Δεκέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο

Την επιβολή τιμωρητικής ρήτρας σχεδιάζει η Κομισιόν για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να μοιραστούν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.  Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, όσες χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες θα αντιμετωπίζουν οικονομική επιβάρυνση 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, «η τιμωρητική ρήτρα είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της προτεινόμενης αναθεώρησης του λεγόμενου κανονισμού ασύλου του Δουβλίνου», που αναμένεται να αποκαλυφθεί την Τετάρτη. Η πολιτική που θέλουν να προωθήσουν οι Βρυξέλλες, αποσκοπεί στο να μετατοπιστεί το βάρος από χώρες όπως η Ελλάδα σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση, κυρίως βάσει ενός συστήματος που μοιράζει τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους «FT», που επικαλούνται τέσσερις αξιωματούχους που γνωρίζουν την πρόταση, το ποσό θα καθοριστεί στα 250.000 ανά αιτούντα άσυλο. Υπογραμμίζουν ωστόσο πως το ύψος της ρήτρας μπορεί να προσαρμοστεί κατόπιν συζητήσεων.

Η πρόταση της Κομισιόν βασίζεται στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης της ΕΕ να μεταφέρει 160.000 πρόσφυγες, που μετά βίας έχει ανακατανεμηθεί το 1%.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται να πουν αν κάτι τέτοιο είναι νομικά δυνατό για χώρες εκτός Σένγκεν, όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, με την πρόταση να σημειώνει πως οι χώρες αυτές δεν υποχρεούνται να παραμείνουν εντός του κανονισμού του Δουβλίνου.