2 Μάιος 2016, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάιος 2016, 21:59

Την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες θα προτείνει η Κομισιόν

  • Την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες θα προτείνει η Κομισιόν

Την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προτείνει την Τετάρτη 4 Μαΐου η Κομισιόν, παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από πολλές πλευρές.

Η σύσταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο θα εμπεριέχει και ορισμένους όρους ωστόσο που θα πρέπει να εκπληρώσει η Άγκυρα από σήμερα μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Τότε οι ηγέτες των «28» θα αποφασίσουν οριστικά επί του θέματος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών πάντως έχει εκφραστεί ήδη αρνητικά στο ενδεχόμενο κατάργησης της βίζας, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τα... στραβά μάτια στον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η ελευθερία του Τύπου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποδέκτης αυτής της κριτικής έγινε πριν από λίγες ημέρες ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Η αντίδραση της Λευκωσίας
Παράλληλα και η Λευκωσία έσπευσε τη Δευτέρα του Πάσχα να ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνεται σαφώς και η ελεύθερη πρόσβαση Κυπρίων στην Τουρκία, όπως και για τους άλλους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφόσον η Άγκυρα, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης, συνεχίζει αυτή την τακτική και δεν συμμορφώνεται, τότε δεν μπορεί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.