1 Μάιος 2016, 21:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάιος 2016, 21:38

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την Εργατική Πρωτομαγιά (φωτο)

  • Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την Εργατική Πρωτομαγιά (φωτο)
    Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Παρίσι (φωτ.: EPA / Jeremy Lempin)
  • Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την Εργατική Πρωτομαγιά (φωτο)
  • Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την Εργατική Πρωτομαγιά (φωτο)

Μετά από σχεδόν δύο μήνες κινητοποιήσεων κατά του κυβερνητικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, οι δρόμοι στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας πλημμύρισαν και πάλι από διαδηλωτές, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στο Παρίσι για πρώτη φορά, μετά από επτά χρόνια, τα συνδικάτα διοργάνωσαν μια κοινή πορεία που ξεκίνησε το μεσημέρι, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Τα επεισόδια όμως δεν έλειψαν. Ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να πετούν αντικείμενα αλλά και μπουκάλια που είχαν πάρει από κάδους απορριμμάτων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, φωνάζοντας «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία».

Διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγιναν επίσης στη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία ακόμα και στην Ελβετία με συνθήματα κατά της φτώχειας.


Με καπνογόνα στα χέρια κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στις διαδηλώσεις στη Γενεύη (φωτ.: EPA / Salvatore Di Nolfi)

Στην Ελβετία μάλιστα, συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά προγραμματίστηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις, με στόχο να καταγγελθούν μεταξύ άλλων η κοινωνική αδικία κι η μείωση των συντάξεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ATS.


Οι εργάτες με το σφυροδρέπανο στα χέρια επικεφαλής της πορείας του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Στη Ρωσία, σχεδόν 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν στη Μόσχα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία. Εκτεταμένα επεισόδια με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι αρχές είχαν απαγορεύσει τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.