1 Μάιος 2016, 22:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάιος 2016, 19:24

Το Χαλέπι θρηνεί τον τελευταίο παιδίατρο που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό

  • Το Χαλέπι θρηνεί τον τελευταίο παιδίατρο που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό

Στο ρημαγμένο από τον πόλεμο Χαλέπι ο γιατρός Μοχάμαντ Ουάσιμ Μάαζ είχε αναλάβει την αποστολή να σώσει τα παιδιά, μέχρι που ο θάνατος χτύπησε τη δική του πόρτα. Την Μ. Τετάρτη άφησε την τελευταία του πνοή μαζί με έναν οδοντίατρο, τρεις νοσοκόμες και δεκάδες αμάχους στον αεροπορικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Κοντς.

Ο γιατρός Μάαζ προστέθηκε στους 270.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011. Τα 13.500 θύματα ήταν παιδιά.

Κάποια άλλα όμως σώθηκαν, χάρη στη δική του παρέμβαση. Για τον συνάδελφό του τον δρ. Χάτεμ, διευθυντή ενός παιδιατρικού νοσοκομείου του Χαλεπιού, ο Μάαζ ήταν «ο ικανότερος παιδίατρος της πόλης και ο καλύτερος του νοσοκομείου». «Ήταν φιλικός και συχνά αστειευόταν με την ομάδα του. Είχε ανθρωπιά και θάρρος», έγραψε σε μια επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Syria Campaign.

Ο γιατρός Μάαζ καταγόταν από το Χαλέπι. Την ημέρα εργαζόταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο και τη νύχτα στα επείγοντα του νοσοκομείου Αλ Κοντς. Η οικογένειά του βρισκόταν στην Τουρκία και σκόπευε να τους επισκεφθεί σύντομα.

Όταν οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι εντάθηκαν, πριν από μερικές ημέρες, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατέβασαν τις θερμοκοιτίδες στο υπόγειο για να προστατεύσουν τα μωρά.

Τουλάχιστον 730 γιατροί έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη Συρία. Οι εναπομείναντες συνάδελφοί τους εκπέμπουν σήμα κινδύνου: «Απομένουν μονάχα 70-80 γιατροί για 250.000 κατοίκους στον μη κυβερνητικό τομέα (του Χαλεπιού) γιατί το 95% από αυτούς είτε έφυγαν είτε σκοτώθηκαν», σημείωσε η Μισκίλντα Ζανκάντα, η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία.